Ето защо телеком индустрията се настройва срещу “технологичните гиганти” като Facebook

В предишен материал разгледахме как група от 13 големи европейски телеком оператори усилено искат американските технологични гиганти, като Netflix, YouTube и Facebook, да финансират разработването на 5G услугите – можете да прочетете тук.

Ново изследване от компанията за мрежов мониторинг Sandvine предлага ясна представа за променящата се позиция на операторите спрямо големите технологични компании като Amazon и Facebook. Малката графика показва процента на трафика, който шестте най-големи интернет компании генерират в глобалните мрежи.

Интернет Трафик на технологичните гиганти
Според Sandvine глобалният трафик на най-големите интернет компании е преминал средната точка по време на пандемията (Източник: Sandvine)

Важно е да се отбележи, че главният стратегически директор на Sandvine Самир Марваха съобщи в публикация в блога си, че за първи път шестте най-големи интернет компании в света са генерирали повече трафик през 2021 г., отколкото всички останали интернет компании, взети заедно.

Марваха определи това като “преломен момент” за доставчиците на услуги. В края на краищата, сега те управляват мрежи, които предават много повече трафик от всякога – но от намаляващ брой дигитални компании.

Нищо чудно, че някои компании в областта на телекомуникациите започват да се тревожат. Както посочи Марваха, 13 от най-големите европейски телекомуникационни компании подписаха миналия месец отворено писмо, в което призовават за регулации, които да изискват от големите интернет компании да подпомагат финансирането на мрежите, които използват.

” Значителна и нарастваща част от мрежовия трафик се генерира и монетизира от големи технологични платформи, но това изисква непрекъснати, интензивни инвестиции в мрежата и планиране от страна на телекомуникационния сектор”, пишат изпълнителните директори на компании, сред които Deutsche Telekom, Telefónica и Vodafone Group. “Този модел – който позволява на гражданите на ЕС да се възползват от предимствата на дигиталната трансформация – може да бъде устойчив само ако тези големи технологични платформи също допринасят справедливо за разходите за мрежата.”

Технологични гиганти

Този аргумент вече намира отзвук и в САЩ. Все повече гласове призовават “Технологичните гиганти” да вливат парични средства във Фонда за универсална услуга (USF). USF бе създаден през 1997 г., за да подпомогне финансирането на изграждането на широколентови мрежи в селските и необслужваните райони на страната и да помогне на американците с ниски доходи да си позволят телекомуникационни услуги. Но основните източници на финансиране за USF са самите мрежови оператори (които често събират тези парични средства чрез такси за USF, събирани от техните клиенти).

“Изискването големите технологични компании да плащат такса (за USF) ще приведе в ред следните стимули: както честотната лента, използвана от дигиталните рекламни услуги, така и ползите, които големите технологични компании биха реализирали от още по-голяма свързаност”, твърди комисарят на Федералната комуникационна комисия Брендън Кар.

Тези аргументи идват на фона на драматичното увеличение на общия интернет трафик в телекомуникационните мрежи. Според ново подробно проучване на Recon Analytics, интернет трафикът в САЩ по оптични/медни мрежи е отбелязал върхови стойности от 27.3 % над нормалните нива по време на пандемията, докато мобилният интернет трафик е нараснал с 22.6 % над нивата преди пандемията. Трафикът в кабелните мрежи достигна 22.1 % над границите преди пандемията. Тенденциите в световен мащаб са сходни.

Хора, които си гледат телефоните на улицата

Това увеличение очевидно е резултат на рестрикциите свързани с COVID-19, които наложиха да се работи и учи от вкъщи. Но доставчиците на интернет като цяло твърдят, че регистрираните през 2020 г. скокове са се превърнали в трайно по-високи нива на трафик. Например компанията за мрежов мониторинг OpenVault наскоро съобщи, че през третото тримесечие на 2021 г. средното месечно потребление на интернет данни в домовете в САЩ е нараснало до изумителните 434.9 GB, което е с 13% повече в сравнение със същия период на 2020 г.

И както обясни Марваха от Sandvine, залозите за мрежовите оператори само се увеличават. “Преминаването към все по-критични услуги за предприятията и индустрията ще предизвика необходимост от безупречна свързаност и оптимална производителност за приложения като роботизация на производството, дистанционно здравеопазване, автономни автомобили, обществена безопасност и много други жизненоважни услуги”, твърди той.