75% от канадското население отхвърли Huawei в навечерието на национално 5G решение

Три от всеки четири канадци смятат, че правителството на министър-председателя Джъстин Трюдо трябва да забрани на китайската компания Huawei Technologies да участва в изграждането на телекомуникационни мрежи от петото поколение, показва ново проучване.

Противопоставянето на участието на Huawei в 5G се е увеличило от 53% през 2019 г., според проучването на Nanos Research за Globe and Mail, публикувано в понеделник. Джъстин Трюдо не е изключил възможността за включване на Huawei и се очаква скоро да вземе решение.

Рязкото нарастване на неодобрението към Huawei отразява общественото възмущение, което се трупа от декември 2018 г., когато Китай вкара в затвора канадските бизнесмени Майкъл Спавор и Майкъл Ковриг в рамките на няколко дни след като Канада арестува главния финансов директор на Huawei Мън Ванчжоу по искане на САЩ за екстрадиция. “Двамата Майкъли”, както бяха известни, бяха държани в ужасяващи условия в продължение на повече от 1000 дни.

Huawei Canada
Мън Ванчжоу дава изявление пред медиите на излизане от провинциален съд във Ванкувър, Канада.

Двамата мъже бяха освободени миналия месец, веднага след като Мън се качи на самолета обратно за Китай, след като сключи споразумение със САЩ за разрешаване на наказателните обвинения срещу нея. Канада и западните ѝ съюзници обвиниха Пекин в “заложническа дипломация“, докато Китай настояваше, че случаите не са свързани. 

 Ако г-н Трюдо забрани Huawei, това може допълнително да влоши отношенията между двете държави. Канада отлагаше това в продължение на почти три години, тъй като съдбата на двете Майкълс висеше на косъм. Най-близките съюзници на страната, включително САЩ, Великобритания и Австралия, наредиха категорични забрани на компанията.

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян заяви на редовен брифинг във вторник в Пекин, че Канада “трябва да осигури честна, справедлива, открита и недискриминационна среда за китайските компании”.

5G продуктите на Huawei са признати за своята сигурност и за авангардната технология която използват от повечето оператори в света”, каза той. “Канада трябва да се придържа към обективно и справедливо отношение и независимо да вземе решение, съобразено със собствените ѝ интереси.”

Отделно проучване на Nanos Research за Bloomberg News показа, че 36% от канадците смятат, че отношенията с Китай са трайно влошени от задържането на двата мениджъра.