Изостава ли Европа в развитието на 5G мрежите си

Изграждането на мобилните мрежи от пето поколение (5G) е трудна и скъпа инвестиция. 5G е смятана от мнозина като портал към нова ера дигитални технологии, умни градове и индустрии. Затова има и голямо състезание между телекоми, различни бизнеси и държавите кой ще получи важно предимство в тази сфера.

5G мрежите се развиват с високо темпо, особено в Азия и Америка. Европейският съюз (ЕС) също отделя доста внимание на технологията, но има критики, че изостава от останалите региони. Те бяха обсъждани и по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Очаквам до 2025 г. две пети от всички европейци да имат 5G сигнал. Очевидно нещата се усещат като състезание и китайците и американците определено водят, коментира тогава главният технически директор на GSMA Алекс Синклер.

Директорът на иновациите на Telefonica Хуан Камбейро пък заяви, че според него „макар да сме малко назад при реалното разпространение на мрежите, имаме много, много впечатляваща обратна връзка от клиентите. Не вярвам, че Европа изостава в откриването на различни приложения на технологията в индустриите. Дори вярвам, че в Европа сме доста напред по този показател“, казва Камбейро.

Каква е реалността?

Ситуацията в ЕС по отношение на 5G мрежите е сложна. Забавяне действително има. Доста време телекомите изчакваха по-ясна позиция от политиците, за да са наясно с какво оборудване ще могат да работят. Логично те не искаха да се окажат в ситуацията на американските телекоми, които трябваше да сменят оборудване за милиони заради наложените от Доналд Тръмп ограничения на Huawei. Появи се неяснота дали това ще се „прелее“ и към Европа. Търговете за честоти също се случиха малко по-бавно от предвиденото.

След това дойде и пандемията. Тя накара телекомите да забавят темпо за няколко месеца, докато се види как ще се развият ограниченията и тяхното влияние върху икономиката. Точно, когато всичко изглеждаше по-оптимистично, се появи и недостигът на чипове. Той също ще доведе средно до няколко месеца забавяне на поръчаното оборудване.

„Европа, за съжаление изостава. Темпото обаче се ускорява и очаквам, че през 2021 г. ще набере инерция в повечето държави“, коментира Пека Лундмарк, изпълнителен директор на Nokia пред Reuters.

Какво може да се направи

Проучване на асоциацията ETNO изчислява, че са нужни 150 млрд. евро, за да постигне желания 5G сценарий за пълно покритие в Европа, както и още 150 млрд. евро за ъпгрейд на съществуващата инфраструктура до гигабитова скорост.

Това са големи суми, които ЕС не може да покрие напълно, но може да помогне, включително косвено. ETNO например предлага облекчаване на някои регулации с цел да се улесни споделянето на инфраструктура и съвместното инвестиране в нея от два или повече оператора. Предлага се и възможност за операторите да монетизират трафика, за да имат още един източник на приходи и да настигнат ИТ гигантите.

EU
Какво вече се прави

ЕС има свой „план за действие“, като той е факт от 2016 г. и имаше амбициозната цел първите 5G мрежи в Европа да тръгнат още 2018 г., а комерсиалните 5G услуги да са достъпни до края на 2020 г.  Това означаваше, че в във всяка страна-членка да има поне един голям град с 5G услуги. Втората част от плана е до края 2025 г. всички градски райони в ЕС и всички основни наземни транспортни трасета да имат 5G покритие.

По данни на Европейската комисия (ЕК) към януари 2021 г. в ЕС има 478 града с 5G покритие, като в България са 27. Предпочитаният честотен спектър е 3.4-3.8GHz, като от него вече са отдадени на телекоми в ЕС 51.1% от наличностите. На второ място е 700MHz с 50%, а на трето място е 26GHz с едва 11.1%.

През 2021 г. планът беше преразгледан и е малко по-различен. Той запазва тези цели, но добавя и още една – пълно покритие на всички населени райони с 5G до 2030 г. 5G беше добавена като технология, която ще е важна за възстановяването на Европа след пандемията и стана една от седемте ключови сфери на Фонда за възстановяване и развитие.

ЕК прогнозира, че за целия период на възстановяването, трябва да се постигне удвояване на годишните инвестиции в мрежова инфраструктура в ЕС. Голям дял от заложените 150 млрд. евро за дигитални проекти „трябва да финансират 5G инфраструктура“. Доколко всичко това ще се случи, зависи в голяма степен от проактивността на страните-членки и бизнеса. Парите са налице, както и интересът от страна на компаниите. Европейските телекоми и индустриални асоциации вече няколкократно повдигат темата и призовават повече гъвкавост и ангажираност от страна на институциите и политиците, за да могат поставените цели да бъдат реализирани по оптимален начин.