Как новите 5G iPhone-и драстично повишиха продажбите на Apple

Благодарение на по-добри от очакваните iPhone продажби, във вторник Apple съобщи, че общите им приходи са достигнали 81.43 млрд. долара, което надхвърля анализаторските очаквания за 73.30 млрд. долара.

Потребителите по-масово купуват скъпите версии на 5G iPhone-ите и се абонират за абонаментните услуги на компанията, което също доведе до скок в стойността на акция до $1.30 долара, над прогнозираните от $1.01 долара на акция.

Най-големият ръст на продажбите на Apple дойде от Китай, където главният изпълнителен директор Тим Кук заяви пред Ройтерс, че клиентите купуват аксесоари като Apple Watch, за да ги свързват със своите iPhone-и. Продажбите в Китай са нараснали с 58% до 14.76 млрд. долара през третото фискално тримесечие, приключило на 26 юни. 

“Не става въпрос само за iPhone. Поставихме нов тримесечен рекорд за Mac-ове, за носимите ни устройства и аксесоари, както и за нашите услуги” в Китай, каза Кук в интервю за Ройтерс.

Засега изглежда, че Apple е избегнала сериозен удар от глобалния недостиг на чипове.

Резултатите идват в момент на притеснение, след като инвеститорите твърдяха че Apple е твърде зависима от продажбите на своето характерно устройство – iPhone. Тoчно обратното – те повишиха стойността на компанията до почти $2.5 трилиона долара, което е повече от двойно увеличение за около три години.

Apple

Вместо като риск, тези инвеститори вече възприемат iPhone като устойчив център на съвкупност от свързани покупки в екосистемата на Apple – от часовници и безжични слушалки до приложения и платени услуги.

Късно миналата година Apple пусна своите модели iPhone 12, които могат да се свързват с по-бързи 5G безжични мрежи благодарение на чипове от Qualcomm Inc. 

Но стремежът за ъпгрейд към 5G изглежда е довел до по-добър търговски цикъл за iPhone-ът, особено за премиум версиите iPhone 12 Pro и 12 Pro Max. Apple съобщи, че продажбите на iPhone са достигнали $39.57 млрд. долара, което е с близо 50% повече спрямо предходната година и надхвърля анализаторските очакванията за $34 млрд. долара.

Другият основен източник на продажби на Apple е бизнесът с платените услуги, който включва абонаменти за телевизия и музика, както и App Store. Приходите от тези услуги достигнаха рекордните $17.49 млрд. долара, което е с една трета повече от предходната година и надхвърля очакванията на анализаторите с 1 милиард долара. Кук заяви, че Apple вече има 700 млн. абоната на различните си платформи, в сравнение с 660 млн. три месеца по-рано.

Но Apple имаха и своите премеждия. През последното тримесечие компанията съобщи на инвеститорите, че глобалният недостиг на чипове може да забави продажбите с 3 до 4 млрд. долара, главно поради недостиг на вторични чипове, произведени с по-стара технология, използвана в iPad и Mac.

5G chips

Кук заяви пред Ройтерс, че Apple е била ограничена в това колко Mac-а и iPad-а може да продаде заради недостига на чипове, но че ударът върху общите приходи на Apple е бил “минимален”. Продажбите на iPad-и и Mac-ове възлизат на $7.37 млрд. долара и $8.24 млрд. долара, според данни на Refinitiv.

В по-дългосрочен план бизнесът с платени услуги на Apple е изправен пред регулаторни рискове. Практиката на компанията да начислява комисиони в размер на 15-30 % на разработчиците продаващи приложения в App Store-а, може да се сблъска със сериозни проверки от страна на регулаторните органи в САЩ и Европа. През следващите месеци също се очаква и решение по дело, заведено срещу Apple от създателя на играта “Fortnite” Epic Games.