Нов конкурс за 30 млн. паунда се стреми да превърне Великобритания в пионер в изграждането на 5G мрежи

Стартира конкурс на стойност 30 млн. паунда за превръщане на Великобритания в световна дестинация за разработване на следващото поколение 5G мрежи.

Проектът се цели да се справи с прекомерната зависимост на света от малък брой доставчици на телекомуникационни услуги, като разработи нови, иновативни решения в Обединеното кралство. Тя ще спомогне за изграждането на доверие в сигурността и устойчивостта на новата 5G технология, която носи невероятни социални и икономически ползи за хората и бизнеса.

Конкурсът Future RAN Competition (FRANC) ще финансира иновативни проекти за научноизследователска и развойна дейност в Обединеното кралство, за да се ускори въвеждането на нов вид технология за безжична комуникация – Open Radio Access Network (Open RAN), която позволява използването на оборудване от множество доставчици в 5G мрежите и ще прекрати сегашната им зависимост от технологията на една компания. Но все още има пречки Open RAN да се използва в сравнение с по-традиционните технологии за мобилни мрежи.

30M for 5G
Източник: gov.uk

За да получат дял от 30-те милиона паунда, иноваторите в областта на технологиите и телекомуникациите се насърчават да представят предложения за проекти, които ще спомогнат за ускоряване на появата на Open RAN и ще създадат по-силна основа за правителствени и бизнес инвестиции в технологията. Например, те могат да включват проучване по енергийната ефективност, управлението на радиочестотния спектър, наличието на усъвършенствани софтуерни платформи и сигурността.

Правителството се надява конкурсът да насърчи сътрудничеството в областта на научните изследвания между местните британски и международните телекоми.

Стартирането му следва откриването миналата седмица на нова високотехнологична лаборатория, подкрепена от правителствена инвестиция на стойност 1 милион паунда, за да се ускори приемането на технологията Open RAN.

И двете схеми са основни стълбове на правителствената стратегия за диверсификация на 5G на стойност 250 млн. паунда, която беше публикувана заедно с графика за премахване на оборудването на Huawei от мрежите 5G.

Целта на стратегията е да се намали зависимостта от малък брой международни доставчици и да се осигури по-голяма достъпност за новите участници на пазара. Това ще помогне на Обединеното кралство да се възползва от потенциала на 5G да подобри живота на хората със светкавична свързаност и революционен капацитет за данни.

Министърът на дигиталната инфраструктура Мат Уорман заяви: “Този конкурс има за цел да накара някои от най-креативните британкси умове да предоставят безопасно и сигурно невероятните ползи от 5G за хората и бизнеса. Той е важна част от плановете ни да оползотворим технологичните способности на страната и да създадем нови работни места и инвестиции, докато се възстановяваме успешно след пандемията.”

Матю Евънс, директор “Пазари” в techUK, заяви: “Намираме се в началото на предизвикателен период, в който се оказва натиск за бързо въвеждане на 5G, като същевременно се изисква да гарантираме, че мрежи ни са ефективни, сигурни и устойчиви. Ето защо е важно правителството да представи допълнителни планове за подкрепа на отворените и разделени мрежи.