5G услугата вече достига 1662 града в 65 държави

Компанията Viavi Solutions* публикува доклад, който доказа ускоряващия се темп на развитие на 5G технологията, като от началото на тази година покритието обхваща още 4 държави и 301 града по света.

Новите общо 1662 града в 65 държави представляват увеличение с повече от 20% през 2021 г. към днешна дата.

Трите държави с най-много градове с 5G покритие са Китай – 376, САЩ – 284, и Филипините – 95, изпреварвайки Южна Корея, която сега са четвърти с 85 града.

Азиатско-тихоокеанският регион остава начело с 641 града, плътно следван от EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) с 623 града. Американският регион изостава с 398 града.

5G Worldwide
Не всички 5G технологии са еднакви

С въвеждането на търговски 5G услуги в още четири държави – Кипър, Перу, Русия и Узбекистан – над 1/3 от държавите в света вече разполагат с поне една действаща 5G мрежа. Качеството и скоростта на връзката обаче могат да варират значително в различните региони в зависимост от наличния спектър.

“Bъпpeĸи чe нaблюдaвaмe знaчитeлeн cĸoĸ в бpoя нa внeдpeнитe мpeжи, нe вcичĸи 5G тexнoлoгии ca cъздaдeни eднaĸви”, ĸaзвa Caмex Ямaни, глaвeн тexнoлoгичeн диpeĸтop в ĸoмпaния VІАVІ.

“Mpeжитe, paбoтeщи в ниски, cpeдни и гopни чecтoтни лeнти, ce пpeдcтaвят мнoгo paзличнo пo oтнoшeниe нa oбxвaтa и пpoпycĸaтeлнaтa cпocoбнocт, което увеличава знaчeниeтo нa мpeжoвoтo ocигypявaнe и oптимизaция, зa дa изпълнят пocлeдoвaтeлнo oбeщaниeтo зa 5G”.

5G у нас

Важно е да отбележим че 5G се развива успешно и в България. На 11 май 2021 г. трите основни телекома получиха разрешения за ползване на радиочестотен спектър в обхват 3.6 GHz, който бива използван за първите 5G внедрявания глобално. 

Не след дълго, трите оператора пуснаха в действие своите търговски 5G мрежи. Към момента, 5G мрежата на Виваком е налична в централните градски части на всички 27 областни града в България, 5G ULTRA мрежата на А1 покрива населението над 75 града и курорта в страната, а 5G мрежата на Теленор покрива 63 града и курорта.

.

*VIAVI е глобален доставчик на решения за тестване и мониторинг на мрежи за доставчици на комуникационни услуги, предприятия, производители на мрежово оборудване и правителства.