5G развихри амбициите си на Световния мобилен конгрес 2021

През 2021 г. Световният мобилен конгрес (MWC) се завърна, макар и с няколко месеца закъснение. Миналата година събитието не се проведе заради ограничителните мерки от пандемията и след като доста производители и участници се отказаха. Сега MWC се проведе в Барселона в хибриден вид, т.е. част от събитията бяха онлайн, но имаше и присъствени конференции, лекции и изложители.

Очаквано, една от най-важните теми по време на Конгреса бяха мобилните мрежи от пето поколение (5G). Производителите, които взеха участие на MWC, демонстрираха както познати вече ползи на 5G и ново оборудване, така и някои нови идеи

Внимание към 5G mmWave

mmWave версията на 5G е тази, която обещава най-високите скорости и ниско времезакъснение. Заради специфичните си особености, които изискват повече антени и съответно по-сложна и скъпа инфраструктура, доста телекоми поставиха приоритет над другата версия – Sub-6GHz. Въпреки това индустрията използва MWC 2021, за заяви и дългосрочната си подкрепа за mmWave, като GSMA публикува доклад за своите очаквания и прогнози.

В него се прогнозира, че към края на 2023 г. броят на активните 5G връзки ще е над 1 млрд. Потенциалът на 5G е огромен, като може да създаде множество възможности за дигитална трансформация на корпорации във всякакви индустрии, казва още докладът.

GSMA отбелязва, че в момента темпото на навлизане и използване на 5G мрежите расте бързо. Асоциацията предупреждава членовете си да внимават и да не подценяват mmWave технологията. Ако отложат използването ѝ твърде дълго, ще се окажат в неизгодна позиция спрямо конкурентите си откъм възможност да предлагат възможно най-много и разнообразни 5G услуги.

5G Worldwide

На този фон производители и телекоми заявиха своята подкрепа за mmWave и дългосрочни инвестиции в тази посока. „Глобалното навлизане на 5G mmWave вече е неизбежно. То е задължително, за да се постигне пълният потенциал на 5G и тези, които приемат mmWave ще имат конкурентно предимство“, казва пред ComputerWeekly Кристиано Амон, президент и изпълнителен директор на Qualcomm Inc.

Малко реализъм

На фона на големия ентусиазъм, някои телекоми предпочетоха да внесат и малко спокойствие. Ръководителят на иновационните проекти и разработки на испанския телеком Telefonica например обяви пред Euronews Next, че ще е нужно търпение преди 5G да разгърне максималния си потенциал.

„5G ще бъде напълно достъпна, когато всеки спектър вече е лицензиран във всяка страна и имаме наличност на различни устройства, а не само смартфони, но и индустриални рутери, устройства, IoT“, казва Хуан Камбейро. „Има много маркетинг материали, т.е. говорим за милисекундите и гигабитовете, но технологията не е готова. Това ще стане до две-три години“, смята той.

GSMA обърна внимание и на друг проблем – Европа изостава в 5G. „До 2025 г. очакваме около две пети от всички европейци да имат 5G сигнал. Изглежда малко като състезание и китайците и американците определено напредват. Ако обществото ни подкрепи, както и правителствата, дори с малко финанси за възстановяване, ако се инвестира в покритие, това е добре за обществото и за БВП“, казва Алекс Синклер, главен технически директор на GSMA, пред Euronews Next.

„Ако не приемеш 5G сега, компаниите, които го направят, ще са пред теб. От перспектива на държавите, това означава, че тези, които изгубят повече време, за да приемат 5G, ще изостанат“, подкрепя и Камбейро.

Той дава за пример, че все пак в Европа се случват и атрактивни неща с 5G. На Стария континент например често се измислят интересни приложения на 5G. Има интерес за умно земеделие, инфраструктура за видеонаблюдение на пътищата и безжични комуникации. „Въпреки че в Европа може малко да изоставяме с развитието на мрежите, смятам, че имаме много, много впечатляваща обратна връзка от клиентите. Не мисля, че Европа изостава откъм намирането на интересни ползи от 5G, а напротив – в това отношение водим с много“, допълва Камбейро.

Интересни разработки

Разбира се, MWC няма да бъде себе си без авангардни идеи. Някои от участниците на Конгреса демонстрираха своите идеи за потенциални устройства и услуги, които разчитат на 5G. Huawei например демонстрира цяла система за оптимизиране на работата на летища. Orange, Acciona и още няколко организации пък показаха съвместен проект за автономен 5G робот, който да дезинфекцира популярния пазар Меркабарна в Барселона.

5G robot
Източник: GSMA / MWC

Друг проект в Барселона ще използва 5G, за да помага на шофьори в спешни ситуации. Оператори ще могат от разстояние да поемат контрол над умни автомобили и да ги преместват на сигурно място, съобщава китайската агенция Xinua.

Сред необичайните идеи беше още и демонстрация на управление на моторница от разстояние с помощта на 5G връзка и виртуална реалност за максимално реалистично изживяване. Компанията ZTE пък представи умна 5G тениска. Тя разполага със сензори, които са вградени в самия текстил. Сензорите са без метални компоненти и могат да засичат пулса, дишането, потенето, телесната температура и мускулните усилия. Чрез т.нар. smart tag, тениската предава данните по 5G до телефона на потребителя и има възможност информацията да отива дори и при лекари или здравни центрове, които да виждат състоянието на пациенти с хронични заболявания.

Мъск е и тук

Илон Мъск изглежда е навсякъде, включително и на MWC. Той имаше специално участие, на което разказа за плановете на SpaceX за сателитния интернет Starlink. Ако досега на услугата беше гледано като на конкурент на останалите интернет доставчици, Мъск обяви точно обратното.

Elon Musk interview
Източник: GSMA / MWC

Според него Starlink не само няма да пречи, но ще допълва 5G и фиксираните мрежи. Целта на услугата е да осигури интернет достъп до отдалечени и трудно достъпни райони и места, за които не е изгодно да се изгражда инфраструктура. Той даде за пример планинска хижа, до която дори може да няма стандартна електропреносна мрежа.

Именно такива ще са основните клиенти на Starlink и SpaceX дори вече има партньорство с два телекома и е в разговори и други за съвместни проекти. Мъск обаче не влезе в подробности какви са те. Вместо това той насочи вниманието към амбициозните цели за Starlink – да осигури глобално покритие без двата арктически района още през август т.г., както и да има 500 000 клиенти в рамките на първата година. Дългосрочната амбиция на Starlink е да генерира приходи от поне 30 млрд. долара и да може да бъде обособена като самостоятелна компания, която дори да излезе на борсата.