Новият iPhone 12 с 5G променя бъдещето на услугата. Ето защо

Пандемията катализира възхода на нови модели на мобилни телефони. Революционните Galaxy Note 20, Pixel 5 и Motorola Edge Plus успешно интегрираха 5G услуги през 2020-та, на свой ред технологичният гигант Apple обра овациите.

През октомври 2020 Apple представи четири нови модела на iPhone, всеки от които поддържа и двете основни версии на петата генерация мрежи – Sub-6GHz и mmWave.

Начело на новата продукция е iPhone 12, който разполага с A14 Bionic процесор и двойни задни камери. Другите варианти са компактния iPhone 12 Mini и iPhone 12 Pro и 12 Pro Max, оборудвани с повече функции. Разбира се, всичките модели са способни да използват и GSM, EDGE, 3G и 4G мрежи в различните им вариации.

5G ще донесе ново ниво на продуктивност за изтегляне и качване, по-високо качество на предаване на видео, по-адаптивни игри, интерактивност в реално време и много повече“, казва главният изпълнителен директор Тим Кук. Очаква се това да бъде възможността на десетилетието за Apple, поради факта че 40% от използваните досега 950 милиона iPhone-а не са сменяни поне от 3 години и половина.

Apple заявява, че е тествала своите устройства при пикови скорости на 5G от 3,5 гигабита в секунда – означавайки че теоретично, 4K филм от 20 гигабайта може да бъде изтеглен за около 45 секунди. Освен това, 5G при iPhone 12 не е просто по-бърз, а e по-умен. С новият Smart Data Mode, когато устройството не се нуждае от 5G скорост, например при механични актуализации, той автоматично използва LTE, за да спести батерия. Когато скоростта има значение – при изтегляте на цял сезон на сериал например – iPhone 12 сменя автоматично на 5G.

Да смените телефона си с iPhone 12, ако живеете в България?

Всяка история има две страни. Съществува опасността много от клиентите да изпитат разочарование при изживяването си с новия 5G iPhone. В международен мащаб, милионите нови свързани потребители ще предизвикат огромен скок в трафика в 5G мрежите, които все още са в твърде ранна фаза на развитие. Тъй като 5G мрежите в повечето страни са неравномерно разгърнати, клиентите няма да могат да се възползват от обещаното увеличение на скоростта на много места.

У нас, два от българските оператори, VIVACOM и А1, показват невероятен напредък в развитието на свойте 5G мрежи, а Telenor все още оперират в тестова фаза. 5G мрежата на А1 вече покрива по-голямата част от София, а Бургас е първият 5G град в България с 90% 5G покритие на населението на открито. Също така, 5G мрежата на VIVACOM е налична в централните градски части на всички 27 областни града в България, както и по автомагистрала Тракия.

Apple все още не е “отключил“ 5G-функционалноста за новия iPhone 12 за операторите в България. И двата оператора очакват да това да  стане в близкото бъдеще.

Междувременно списъците със 5G-съвместимите устройства, потребителите могат да намерят на официалните уебсайтове на двете компании.