Бум на продажбите на носими устройства. Причината – 5G

“Носими устройства” – онези, които носите най-често на китката си, като смартчасовници или пък безжични слушалки, отчитат сериозен ръст на продажби в рамките на периода от 2015 година досега, показва доклад на Statista. Ако в Централна и Източна Европа през 2015 година са се продали 5 милиона такива устройства, то очакванията са за 2022 година броят им да достигне 68 милиона. Основната причина за това е наличието на качествена и бърза Интернет връзка. Връзка, която 5G предлага.

Съвсем естествено, прогнозните са най-внушителни за Северна Америка, където се наблюдава изключителен ръст на “носими устройства”. За справка – очаква се да има 439 милиона връзки на такива устройства през 2022 година, което е с 222 милиона повече от аналогичните връзки на носими устройства през 2017 година, когато беше налична единствено 4G мрежа. Взети заедно с носимите устройства в Азия, те ще представляват около 70 процента от всички подобни устройства в света.

Една от причините за изключителния ръст на носими устройства в Северна Америка е, че освен моден аксесоар, припознавам от младите, те се превърнаха и в предпочитано устройство за възрастните. 25 процента от възрастните носят или притежават подобно устройство.

Защо “носимите устройства” са толкова успешни и се наблюдава такъв ръст в използването им? Една от причината е здравето, разбира се. Всяко носимо устройство и буквално натъпкано със сензори, които позволяват да се наблюдават определени данни от тялото, а освен това в повечето случаи носимото устройство е и актрактивен моден аксесоар.

Някои носими устройства се използват за една-единствена цел – примерно отчитане на пробягано разстояние, измерване на крачки. Други – като смартчасовниците – са изключително комплексни устройства, позволяващи събиране и анализ на много данни.

За разлика от т.нар. “фитнес тракери”, смартчасовниците могат да се използват като изключително надеждно устройство за мониторинг на личното здраве чрез много параметри. Веднъж включени в надеждна мрежа, каквато 5G предлага и гарантира, те могат да се използват както за отдалечено наблюдение на пациенти, така и за личен анализ на моментно здравно състояние. Като добавите към това и интеграцията им с мобилните телефони, те вече са изключително надежден източник за анализ на данни, който все повече ще се използва в здравеопазването.

За периода 2019-2023 година се очаква именно смартчасовниците да са онази подкатегория от “носимите устройства”, при която ще се наблюдава най-висок ръст на продажби.