България влезе в инициативата „Чиста мрежа“ за развитие на 5G мрежите

Б

ългарското правителство се включи в инициативата „Чиста мрежа“ (Clean Network) на САЩ, която налага определени правила при изграждането на 5G мобилните мрежи. В петък двете страни подписаха меморандум за разбирателство, в който е включена сигурността и начина по който да се развиват новите комуникационни структури. Това се случи след няколкодневната визита на заместник-главния секретар на САЩ Кийт Крак в София.

Присъединяването на България към инициативата поставя на изпитание бъдещето на китайските телеком вендори Huawei и ZTE. Както и изграждането на 5G мрежите в страната, поради немалката зависимост на операторите към двата доставчика. Засега, няма информация за точните параметри на меморандума и поетите ангажименти от страна на София. До момента, изказванията на българското правителство са в посока следване на европейските насоки и потенциални стандарти в областта на мрежовата сигурност.

Така, че ще са важни детайлите и действията, които ще предприеме нашето правителство. Те ще са ясни, когато бъде публикуван целият документ. Освен това, меморандумът за разбирателство не е с напълно обвързващ характер, ако към него не са включени плащания. Което дава известна гъвкавост на управляващите, коментира технологичния сайт TechTrends.

Основният бизнес – в САЩ

5gbg-memorandum-bulgaria-clean-network-2

Инициативата Clean Network е създадена през 2019 г. и има за цел да събере международна подкрепа зад идеята на САЩ да изолира китайските вендори на комуникационно оборудване. Вашингтон обвинява компании като Huawei и ZTE, че в техните решения има оставени вратички и възможност на правителството в Пекин да източна данни и да подслушва.

Важно е да се уточни, че все още нито САЩ, нито друга държава е предоставила конкретни доказателства за умишлени „вратички“, софтуерни или хардуерни, които да позволят на китайското правителство незаконно да източва данни. В инициативата Clean Network се говори единствено за „доверие“. По принцип, подобни решения са възможни, но засега си остават само в сферата на хипотезите.

„Нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазвайки всички необходими законови норми за защита на личните данни“

Бойко Борисов, министър-председател на България

„С декларацията за чистотата на 5G мрежите ние се подготвяме за подобни ситуации (пандемията – бел. ред.) за в бъдеще, за да не се налага да се блокира светът. Затова нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазвайки всички необходими законови норми за защита на личните данни“, обяви премиерът Бойко Борисов след срещата, цитиран в прессъобщение на Министерски съвет.

На страницата на инициативата Clean Network се описват директно нещата. Самият държавен секретар Майк Помпео дори поименно споменава Huawei и ZTE, което е оставено на сайта и е цитирано от негово интервю за Politico.

„Предвид колко много е заложено на карта, е изключително важно тези информационни артерии на 21 век да бъдат изградени от надеждни компании. По-конкретно – ключово е европейските държави да не предадат контрола над своите критични инфраструктури на китайски гиганти, като Huawei или ZTE“, беше обявил Майк Помпео през декември 2019 г.

„Ключово е европейските държави да не предадат контрола над своите критични инфраструктури на китайски гиганти, като Huawei или ZTE“

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ

Европейският 5G инструментариум

eu-flag-5g

Европейският съюз се опитва да вземе единна позиция по въпроса с киберсигурността и 5G мрежите. В последните инициативи, Брюксел категоризира различните компоненти на инфраструктурата и колко са „критични“ за сигурността. Към тях попадат опорната мрежа (с центровете за данни) и управлението, но не и базовите станции и клетките.

Потенциално това ще стане през „5G инструментариума“, който Европа започна да изготвя в началото на 2020 г. и от който е тълкуването за „критични“ компоненти. В изказванията на Бойко Борисов, остава впечатлението, че страната ще се съобрази с препоръките на Брюксел и какво ще бъде забранено в страната, ще зависи от Европа.

Българският фокус

A1-4g-technicians-network

Това е важно, защото досегашният стремеж на ЕС беше да ограничи използването на Huawei и ZTE от телекомите в тяхната опорна мрежа и управлението на данните. Радиорелейната такава (RAN) щеше да бъде оставена на избор от страна на самите оператори. САЩ искат пълна забрана на китайси компании в доставките на телеком оборудване, като не правят разлика между отделните компоненти. Това обаче може да наложи много скъпа модернизация и дори пълна подмяна на инфраструктурата от някои оператори

Какво решение ще влезе в България в сила е важно за местните компании. Пълна забрана ще накара “Теленор България” да подмени цялата си мрежа, “Виваком” – радиорелейната, а дори “A1 България” ще трябва да сменя компоненти. Първите два оператора разчитат на доставките на Huawei за описните елементи, а последната – на ZTE в някаква степен.