Huawei: Има три основни иновации за ерата на 5.5G

Ерата на 5.5G мрежите се очаква да започне тази година. Това е другото име на 5G-Advanced, като практически означава едно и също, но различни компании ги използват. Huawei предпочита името 5.5G, като е и сред големите привърженици на подобреното поколение.

Компанията вече представи доста идеи и препоръки, които да помогнат на операторите да разгърнат 5.5G пълноценно и бързо. Тя използва Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона, за да обърне повече внимание на темата и да запознае максимално голям брой хора в бранша с нея и със своите идеи.

Ерик Жао, който е вицепрезидент и главен маркетинг директор на Huawei Wireless Solutions също взе участие на събитието. Той организира среща с медиите, за да им представи три от основните идеи и иновации, които могат да помогнат за началото на ерата на 5.5G, съобщава Total Telecom.

Готови, старт!

Има консенсус, че 5.5G ще започне своето комерсиални развитие през 2024 г., казва Жао. Вече всичко е готово за това: стандартът и изискванията за завършени; спектърът е избран и на много места раздаден (той припокрива този на 5G); има готово оборудване, което може да се купи и използва. И също много важно – има достатъчно време, за да може 5.5G да бъде инсталиран и използван докато се изплати. Това е важен отговор на притесненията, че 5.5G може да няма достатъчно време и да се обезсмисли заради 6G.

Всъщност, 6G е още в много ранна фаза на разработка. Ще минат още поне 6-7 години преди технологията да е готова за масово внедряване. До тогава 5.5G ще може да царува спокойно, а дори и след това още поне 3-4 години преди 6G да натрупа достатъчно инерция.

5.5G ще се доразвива с още поне два комплекта технически спецификации, които предстоят да бъдат приети от 3GPP – организацията, която обединява бранша и изготвя и финализира техническите изисквания за множество мобилни технологии. Тази година влиза в сила 3GPP Release 18, което е „реалното име“ на 5.5G и 5G-Advanced.

В R18 влизат и допълнителни технически възможности като смесена реалност. Следващите две – R19 и R20, ще добавят още повече възможности за изкуствен интелект, спестяване на енергия и по-висока прецизност на позиционирането.

В момента много оператори по света верифицират технологията и я тестват. Жао казва, че телекомите в Близкия Изток водят в тази сфера. Някои оператори вече постигат 10Gbps теглене на данни и са готови да комерсиализират 5.5G, като една от основните им цели ще бъде популяризиране на услугите с фиксиран безжичен интернет достъп.

„В Европа операторите също верифицират 5.5G технологиите и изучават нови бизнес модели. Сред тях са ценообразуване според целите и потреблението, което може да даде по-добри бизнес резултати. В Китай операторите ускоряват 5.5G верификацията и активно промотират иновации като Redcap, V2X (автомобили към всичко) и др. Очакваме комерсиализацията на 5.5G да започне през 2024 г.“, казва Жао.

Трите основни концепции

Жао отбелязва, че компанията е разработила своето оборудване и решения на базата на три основни концепции. Native 10 Gbps, Native Green и Native Intelligence.

Целта на Huawei е с 5.5G да подобри всичко 10 пъти. Скоростта от 10Gbps трябва да е лесно постижима при подходящо оборудване и честоти. Компанията казва, че е осигурила първото, а второто зависи от регулаторите и желанието на операторите да използват подходящия спектър. В случая mmWave или 6GHz.

Очакванията са, че през 5.5G ще „минават“ повече услуги, повече потребители и ще има значително по-голямо потребление. Същевременно обаче целта е да се намали осезаемо енергийната консумация на мрежите и инфраструктурата. За това както хардуерът, така и софтуерът трябва да са адаптирани към тази цел. Например клетките ще могат да „заспиват“, когато не се използват и ще се активират бързо при получаване на заявка. Допълнителна енергия ще се спести и от използването на кратки изключвания за милисекунди, без това да компрометира трафика, казват от Huawei.

Третата сфера е Native Intelligence. Тя е особено важна, тъй като ще помогне за реализирането на другите две. Внедряването на интелигентни системи за управление ще е ключово за извличането на максимума от технологиите. Ще може да се използват и цифрови двойници на мрежите, в които интелигентните системи да тестват и анализират различни сценарии преди да ги приложат в реалните платформи.

Жао коментира, че всички изглеждат готови за навлизането на 5.5G. И това е годината, в която очакванията ще започнат да се реализират.