Отвъд 5G: какво е 6G – и имаме ли нужда от него?

“Интернет на сетивата” и “киберфизически континуум” са на хоризонта на инженерите

През 2019 г. инженери от световните телекомуникационни компании се събират в голяма конферентна зала в Женева и опитват да си представят как хората ще живеят и общуват след десетилетие.

Те се срещат в Международния съюз по далекосъобщения (МСД), за да формулират основата на шестото поколение мрежови технологии – още преди петото напълно да е доказало своята стойност.

“Става дума за идентифициране на разминаването между желанията на потребителите и възможностите на мрежата“, казва Магнус Фроди, ръководител на изследователския отдел на Ericsson. “Ние предполагаме какви ще бъдат тези несъответствия.”

За разлика от някои по-органични технологични иновации през последния половин век, развитието на мрежите в миналото е било разделено на 10-годишни периоди, като всеки от тях е довел до ново “поколение”.

През 80-те години се появи 1G – аналогова услуга само за гласови съобщения; през 90-те 2G предлагаше услугата за кратки съобщения (SMS) и изпращане на картинни съобщения; началото на 21-ви век 3G предоставяше повече данни, видеоразговори и мобилен интернет; и в края на десетилетието 4G беше 500 пъти по-бърз и даваше възможност за мобилна телевизия, видеоконференции и приложения в реално време.

Впоследствие, преди няколко години, 5G се появи с гръм и трясък. То обещаваше ниско времезакъснение (времето, необходимо на дадена информация да стигне до крайната си точка в мрежата) и възможността хиляди машини и устройства да “разговарят” помежду си по едно и също време.

Основните разработки за това как би могло да изглежда шестото поколение започнаха още преди това: през 2017 г.

Но сега, когато 5G вече е тук – а някои потребители все още се питат какви реални ползи предлага мрежата – сред някои представители на телекомуникационната индустрия има усещане, че може би е време да се премине отвъд “G” и да се предприемат по-органични промени, които са по-малко вероятно да доведат до разочарования.

В крайна сметка някои от най-големите промени от всяко “G” са настъпили в рамките на това поколение, а не при преминаването към следващото.

Рони Хадани, главен научен директор в софтуерната компания Cohere Technologies, казва: “Лично аз смятам, че е лудост индустрията да се намира в 10-годишен цикъл, когато светът се променя денонощно. Cloud (облачните) технологии се обновяват всяка седмица.”

Сантяго Тенорио, директор на мрежовата архитектура във Vodafone, продължава критиката като твърди, че “никой не се нуждае от 6G”.

“Индустрията трябва да превърне 6G в no-G”, казва той. “На практика не остава нищо, което да ни липсва в хипотетичното ново поколение. Много по-добре би било да подобрим текущите услуги и приложения.”

Въпреки скептицизма, инерцията за 6G се засилва. Фроди казва, че в Ericsson вече има десетки изследователи, които са изцяло посветени на изследването на 6G.

Той допълва, че тестовите центрове вероятно ще започнат да се появяват още през 2024 г., а първата версия на стандартите, които определят начина по който функционират мрежите по света, вероятно ще бъде готова до 2028 г.

“През тези години ще актуализираме 5G, но ще има търсене на още по-голям капацитет, още повече функции, които ще става все по-трудно да се добавят”, казва той.

“Много неща са непрекъснати, но понякога има логика в това да се раздели еволюцията на части.”

Как може да изглежда светът на 6G?

Изследванията са в начален стадий, но операторите и доставчиците на мрежи започват да съсредоточават мисленето си около определени теми, които ще позволят по-голяма скорост, повишена обработка на данни и по-ниско времезакъснение.

За някои от тях сме чували и преди с появата на 5G, включително интелигентни машини, свързани помежду си и споделящи данни безпроблемно. Тези взаимосвързани машини ще бъдат свръхинтелигентни по начин, който може да позволи използването на роботи за доставки и дронове, както и напълно функциониращ, силно свързан “интелигентен град”.

Други обаче са по-озадачаващи – като например идеята на Ericsson за “интернет на сетивата”, при който хората биха могли да усещат миризми, чувства и вкусове в дигиталния свят.

“Взаимодействието с мрежата по по-завладяващ начин – това е, което 6G вероятно ще позволи”, твърди Фроди.

Друга тема се нарича “киберфизически континуум”, при който дигиталният свят безпроблемно преминава в естествения физически свят – нещо, което би било възможно само при почти пълно премахване на времезакъснението или забавянето на обработката.

Голяма част от разсъжденията в тази насока идват от разширената реалност и нарастващата мания, предизвикана от мъглявата и неопределена идея за виртуален свят или “метавселена”.

Фроди казва, че можем да стигнем до етап, в който “почти всичко има дигитален близнак”.

Това ще позволи на потребителите на мрежата да създават модели на нещата в реално време и да се връщат назад във времето [в този свят-близнак], за да анализират какво се е объркало или да правят симулации на това, което може да се случи в бъдеще.

Metaverse

Мрежата също така ще трябва да се развие, за да стане по-хомогенна и да има вграден изкуствен интелект в нея, за да стане по-интелигентна, по-отзивчива и способна да се самолекува, обяснява Хенк Купманс, главен изпълнителен директор на Huawei Research and Development. “Става въпрос за интелигентността на всичко”, казва той.

Какво трябва да направим, за да превърнем 6G в реалност?

Фроди твърди, че най-добрата подготовка, която операторите могат да направят за 6G, е да продължат да инвестират и да изграждат 5G мрежи.

“Ще имате добра мрежа, която да надграждате и клиентска база, от която можете да печелите”, казва той.

Сходствата в структурата на спектъра означават, че мрежите могат да бъдат постепенно реформирани, без да се налага да се разрушава инфраструктурата и да се започва отначало, добавя Фроди.

Но според него един от големите изследователски въпроси за 6G е дали мрежата би могла да използва още по-високи честоти на спектъра. Това би изисквало добавянето на много повече “точки за достъп” в околната средата – например в жилищните улици – за да се пренася сигналът.

Рони Васища, старши вицепрезидент по телекомуникациите в Nvidia, посочва, че усъвършенстваният изкуствен интелект ще бъде изискване за всяка мрежа “след 5G” и че компаниите, които имат сериозни намерения за развитие на мрежата, трябва да инвестират в това.

Засега обаче голяма част от работата по разработването на мрежата от следващо поколение се извършва при закрити врати. В крайна сметка съществува риск индустрията да загуби доверието си, като говори за 6G, преди 5G наистина да е постигнала резултати.