Китай изпревари Америка в 5G надпреварата

Америка е твърде изостанала в почти всяко измерение на 5G, докато други страни – включително Китай – се впускат напред.

 Средната скорост на мобилния 5G интернет в Америка е около 75 мегабита в секунда, което е отчайващо. В някои американски градове новите 5G мрежи на най-големите американски оператори AT&T и Verizon често са значително по-бавни от 4G мрежите, които заменят.

В китайските градове 5G телефоните достигат средна скорост от 300 мегабита в секунда. Макар че това не е най-бързият 5G в света – Южна Корея претендира за тази титла с над 400 Mbps – все пак е достатъчно бърз, за да изтеглите филм с висока резолюция за две минути. Скоростта на мобилния интернет е основният напредък на 5G, който дава възможност за нова сфера от революционни приложения с мощни последици за икономиката и националната сигурност. 

Американските скорости на качване с 5G са по-ниски от тези на много развити страни, включително Израел, Сингапур и Канада. В Бостън, Вашингтон и Лос Анджелис, скоростта на 5G на Verizon е поне с 20% по-ниска от тази на 4G.

САЩ също така изостава от Китай на световния пазар на услуги, свързани с 5G. Въпреки че американските санкции навредиха на Huawei, китайският национален шампион все още е световен лидер в доставките на 5G инфраструктура с 30% пазарен дял, а нито една американска фирма не продава 5G инфраструктура в чужбина. Стратегически значими държави, сред които Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка и Турция, са инсталирали инфраструктура на Huawei и вече я използват за предоставяне на 5G услуги.

huawei-network

Докато Пекин дава приоритет на разширяването на своята 5G мрежа, Вашингтон има влошени отношения с американската мобилна индустрия – пример за това са истериите на Федералната авиационна администрация относно близостта на американските летища до 5G услугите, които работят без проблем в близост до десетки летища по света. 

От своя страна Китай бързо раздава на операторите най-ефективната част от безжичния спектър, наречена средна лента. Китай е предоставил на доставчиците на 5G услуги поне три пъти повече средна честотна лента, отколкото САЩ. AT&T и Verizon използват едни и същи честотни ленти както за своите 4G, така и за 5G мрежи. В резултат на това, анализтори в бранша сполучливо определиха техните 5G мрежи като “украсено 4G”.

Забавянето на Вашингтон остави Америка далеч зад Китай в надпреварата за изграждане на 5G инфраструктура. Тъй като 5G сигналите имат къси дължини на вълните (wavelenght), надеждната услуга изисква близост до много безжични базови станции. Китай е инсталирал повече от един милион 5G базови станции, докато САЩ са изградили само 100 000. Американската оптична мрежа също така е по-малко гъста от тази на много развити страни като Япония, което затруднява мобилните оператори при разполагането на тези малки клетъчни обекти.

Инвестициите на Китай в 5G също са по-големи от тези на Америка. Законът за иновациите и конкуренцията, обявен за “ключа към запазването на позицията на Америка на световната сцена като настоящ и бъдещ технологичен лидер през 21-ви век”, ще разреши разходи в размер на 1.5 млрд. долара за мобилни мрежи 5G до 2026 г. Китай вече е похарчил 50 млрд. долара за изграждане на своята 5G мрежа и е на път да похарчи още 100 млрд. долара за 5G през следващите пет години. Разликата е умопомрачителна.

Жалкото представяне на САЩ в 5G надпреварата е знак за по-големия неуспех на Америка да изостава от Китай по отношение на стратегически важни технологии. Китай също така изпреварва Америка в областта на високотехнологичното производство, зелената енергия и много приложения на изкуствения интелект. При сегашните темпове до 2030 г. Китай вероятно ще води САЩ по брой на произвежданите чипове и по приложения на биотехнологиите за борба с болести като рака.

През 2019 г. Пентагонският съвет за иновации в отбраната се опита да алармира за това: “Китай е на път да повтори в 5G това, което се случи със САЩ в 4G.” Преходът от 3G към 4G направи възможен един невъобразим преди това свят на мобилни компютри, смартфони и приложения – от Google Maps и Uber до Facebook и Instagram. Стъпката към реалните скорости на 5G ще доведе до аналогични пробиви в автономните превозни средства, приложенията за виртуална реалност като метавселената и други области, които все още не са измислени. Има много приложения, които могат да дадат предимство на разузнавателните служби на дадена страна и да повишат военните ѝ способности.”

За да се промени това, ще са необходими много повече от дребната инвестиция от 1.5 млрд. долара от Конгреса. Администрацията на Байдън трябва да превърне 5G в национален приоритет и да поеме водеща роля в изграждането на “дигитални магистрали” в цялата страна. В противен случай бъдещето на 5G ще принадлежи на Китай.