Vivacom е най-голямата и най-бързата 5G мрежа в България

Vivacom има най-бързата 5G мрежа в България според световния лидер при приложенията за тестване, събиране на данни и анализ на фиксираните и мобилните мрежи* – Ookla®. Освен независимото международно признание за скорост, 5G мрежата на оператора е и най-голямата в страната**, с покритие в над 220 населени места и курорти. Vivacom е първият телеком в България, който пусна търговска мрежа от пето поколение през септември 2020 г.

Само година по-късно, благодарение на стратегическите инвестиции, както и на експертизата на екипа на компанията, клиентите на Vivacom могат да се възползват от предимствата на най-бързата и най-голямата 5G мрежа в България. Телекомът удвои инвестициите си в мобилната си инфраструктура, след като през април миналата година получи 5G лиценз. През следващите 5 години Vivacom планира да инвестира 500 млн. евро в своята инфраструктура за да може да развива и предлага най-иновативните и полезни услуги за своите клиенти.

Виваком 5G

Мрежата от пето поколение предоставя необятни възможности за усъвършенстване на услугите за крайни и бизнес потребители, осигурявайки по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства. Прехвърлянето на голям обем от данни е с незначително забавяне, което е важно условие за развитие на сфери като телемедицината, дигиталното образование, гейминг индустрията, автоматизираното производство и други.

Мрежата на Vivacom работи на три честотни обхвата – 1800MHz, 2100MHz и 3600МHz, предоставяйки на всички свои клиенти максимално покритие и капацитет и следвайки най-съвременните технологични и инженерни подходи при реализацията на мрежи от пето поколение (5G). Използвайки, както съвместната работа на една честота на 4G и 5G чрез метода за динамичното споделяне на спектъра (DSS), така и допълнителните честоти в обхвата на 3600MHz, тя комбинира най-доброто усещане за клиента с максимално покритие.

*Според анализ на Ookla®, основан на данните от Speedtest Intelligence® за 01.07.-31.12. 2021, валидни само за най-бързата 5G мрежа. Търговските марки на Ookla се използват с разрешение.

** Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 07.01.2022 за покритието на операторите по брой населени места и курорти.

Ookla® е световен лидер в тестването на скоростта във фиксирани и мобилни мрежи. Водещото им приложение Speedtest е прецизен, независим и точен метод за измерване на скоростта, който се е доказал като глобален златен стандарт в индустрията, базиран на данни от над 10 млн. потребителски теста на ден. Повече за методологията Speedtest на Ookla може да видите тук.