Основните тенденции при 5G през 2022 г.

От много време насам всяка година е „годината на 5G“ и очакванията са технологията да завладее телеком сектора. Може да се каже, че това вече е факт, като мобилните мрежи от пето поколение са навсякъде и темпото им на развитие и увеличаване на покритието е солидно. През 2022 г. всичко това ще продължи, но ще има и допълнителни предизвикателства за решаване.

Мобилните оператори ще трябва да се справят както с техническите препятствия, така и с регулаторите. И ако първото зависи от собствените им възможности, второто зависи от трети лица. Един от ярките примери в момента е спорът между американски телекоми и авиокомпании. Вторите се притесняват, че 5G в т.нар. C-Band ще пречи на някои уреди в самолетите и искат тази технология да не се използва около летища. Телекомите казват, че тя вече се прилага по света и няма проблеми, но въпреки това вече два пъти отлагат пускането на услугата в САЩ след призив и на регулаторите.

И все пак, очакванията за 2022 г. са сравнително положителни. Надеждите са, че тези спорове ще бъдат решени и браншът ще може да се концентрира предимно върху техническата част. Ето и някои от основните тенденции и предизвикателства пред 5G през предстоящата година.

Пак тези чипове

Една от най-честите прогнози е, че 2022 г. ще е годината на рязък възход на 5G сред масовия потребител. Все повече нови модели смартфони ще предлагат 5G и цената им ще е по-ниска. В комбинация с все по-голямото покритие на тези мрежи, през новата година почти всеки човек, който иска да използва 5G, ще има тази възможност на достъпна цена.

Според прогноза на Omdia, през 2022 г. именно купуването на нови устройства ще е сред основните двигатели на растежа на 5G като потребление и интерес. А ако недостигът на чипове продължи да е сериозен, това ще ограничи наличностите на смартфони и други 5G устройства и съответно ще „спъне“ изпълнението на целите.

Пазарът на смартфони отбелязва известен спад през 2021 г. именно заради недостига на чипове. Някои модели бяха пуснати без първоначално предвидените за тях 5G модеми именно защото нямаше нужните компоненти. Прогнозите за наличностите са различни, като оптимистичните са, че към средата на годината ситуацията ще се подобри, а песимистичните – недостигът ще продължи и през 2023 г. Производителите се опитват да компенсират това с презапасяване, което се отразява най-вече на по-малките играчи.

5G Чипове
Нови опити за Open RAN прогрес

Open RAN продължава да изпитва трудности в своето популяризиране. Идеята на тази концепция е да мотивира производителите на оборудване да направят устройствата си взаимосъвместими. През 2021 г. обаче имаше доста критики към Open RAN и производители, че на практика не постигат очакваната отвореност на устройствата и платформите си.

Въпреки това всички водещи производители и множество телекоми продължават да заявяват твърде подкрепа за Open RAN. Пет от големите европейски оператора имат обща концепция за развитие на Open RAN и планират да подменят оборудването си, за да е съвместимо с технологията. Това обаче ще е плавен процес, който ще отнеме години. През 2022 г. се очакват още доста нови разработки и тестове в тази сфера, които да привлекат по-голям интерес и доверие към Open RAN.

Технологичен прогрес за бизнеса

Една от големите ползи на 5G се очаква да бъде в разнообразието от бизнес възможности и услуги, които ще се предлагат чрез тези мрежи. Интернетът на нещата (IoT) ще може да се възползва от високата скорост и ниското времезакъснение на 5G мрежите. Мобилните оператори ще предлагат все повече услуги, ориентирани към бизнес клиенти. Omdia казва, че най-важното за телекомите е да намерят начин да предложат повече добавена стойност в 5G. След това продаването ѝ на клиентите ще е лесно.

За да се случи това, ще е нужно 5G да продължи да се развива и от технологична гледна точка. 5G IoT и мрежовите срезове отново ще са сред основните технологии на новите мрежи, които ще биват развивани от операторите. Потенциалът в тези сегменти е много голям, но засега е на заден план, тъй като телекомите първо искат да увеличат максимално покритието на мрежите си и инвестират най-вече в инфраструктура.

Omdia прогнозира и „изненада за мнозина“ – използването на сателити за подобряване на мобилното покритие на телекомите. Водещи телекоми вече са подписали подобни сделки за прилагане на хибриден модел от мобилно и сателитно покритие. Това отново ще са услуги, които ще са строго таргетирани и насочени към конкретни райони и/или индустрии.

Телефони
Устойчивост и енергия

Енергийната ефективност е ключова тема за 5G. Самата технология разчита на множество оптимизации и методи, за да намалява максимално консумацията на електричество. Темата стана особено важна след конференцията COP26, която обърна особено внимание на големия дял от консумацията на електричество от страна на ИТ индустрията.

Именно тя е и най-активна в преминаване към възобновяеми енергийни източници, но процесът е бавен и сложен. 5G може да се възползва от това, като акцентира енергийната си ефективност спрямо предишните поколения мобилни мрежи. Освен това се разработват и допълнителни технологии, които още повече да намалят консумацията на електричество на всяка базова станция и да улеснят тяхната независимост.

Друга полза на 5G за околната среда е свързана с още бизнес услуги. Телекомите може да предлагат 5G IoT проекти и услуги на бизнес клиентите си, които да им помогнат да намалят своите собствени емисии и да оптимизират процесите си. Така те ще са както по-отговорни за околната среда, така и ще намалят разходите си в дългосрочен план.