Солидна доза нови критики ще се отрази на репутацията на Open RAN

Open RAN е подход, към който има големи очаквания. Чрез него трябва да се създадат условия за производителите на оборудване за телекоми и за самите оператори да използват устройства от различни фирми, които да са съвместими едно с друго. Потенциалът пред Open RAN е голям, като очаквано той се радва на интерес от множество компании. Това обаче изглежда не е достатъчно.

Open RAN постоянно трябва да оборва критики, като последната доза отрицателни мнения и предупреждения идват от няколко доста големи източника. Последиците от техните отзиви може да имат по-траен отзвук върху популярността и навлизането на Open RAN.

По-скъпо от очакваното

5G мрежите са виждани като един от катализаторите за ръста на Open RAN. Според един от най-големите производители на 5G оборудва в света – Ericson, това обаче няма да е точно така. Компанията е подала редовен отчет към американската Федерална комисия по комуникации (FCC), в който отбелязва, че Open RAN е по-скъп от традиционното оборудване.

„Дори и ако прогнозите за спестените разходи бяха верни за цената на едно устройство, производителността им не е на същото ниво. Собствените анализи на Ericsson показват, че Open RAN е по-скъп от интегрирания RAN, като се има предвид, че е нужно повече оборудване, за да се постигнат резултатите, на които са способни индивидуалните решения“, отбелязва компанията.

Компанията все пак уточнява, че не е против Open RAN. Тя ще продължи да разработва и предлага такива решения, за да покрива все повече Open RAN спецификации. Ericsson заявява, че технологията просто не е готова за широко използване и все още са нужни допълнителни споразумения между производителите, за да се постигне очакваната взаимосъвместимост между устройствата им. Ще е нужно време преди да се достигне plug-and-play ниво, при което всичко ще работи пълноценно още от самото начало.

5G Antenna
По-големи рискове

През втората половина на ноември Open RAN беше критикуван и от Германия. Местният Федерален офис за сигурност на информацията публикува свой доклад за технологията, който се оказа много критичен.  Основното му заключение е, че смесването на продукти от множество различни производители създава риск за различни проблеми, включително за сигурността. Институцията критикува индустрията, че не е половила достатъчно усилия, за да гарантира, че спецификациите на Open RAN осигуряват адекватни защити.

Докладът е дело на независимата германска фирма Secunet, която разработва решения за сигурност, но е поръчан от институцията. В него се посочва още, че сегашният процес на разработка на Open RAN спецификации не поставя в основата сигурността и поверителността. Препоръчва се възможно най-бързо O-RAN спецификациите да бъдат адаптирани и към тях да се добавят подобрения в сигурността, за да се избегнат проблеми и недоволство на по-късен етап.

В средата на месеца няколко водещи европейски телекома излязоха с техен общ доклад, в който също предупредиха за препятствия пред технологията. Едно от тях е недостиг на специалисти и нужда от финансиране от местните власти, за да се помогне в настигането на САЩ и Азия.

Ах, тези чипове

Ноември донесе и още проблеми за Open RAN. Доклад на Dell’Oro за третото тримесечие на годината понижи прогнозите за разходите. Всички основни доставчици, без Huawei, изпитват проблеми във веригите си за доставки през третата четвърт на годината, отбелязва анализаторската компания пред Light Reading.

Проблемите с пандемията и недостига на компоненти тепърва ще се отразяват на сегмента. Dell’Oro очаква 10% ръст на разходите за Open RAN за тази година, но понижаването му до само 3% през 2022 г. Именно тогава ще си проличат повечето проблеми, а именно дългото чакане на 5G оборудване, което понякога продължава над 20 седмици. Open RAN в момента има между 1% и 3% дял от целия пазар на RAN оборудване.

5G Chips
В друга посока

Nokia е друго голямо име, което предупреждава за проблеми около O-RAN. В собствен доклад до FCC компанията казва, че някои доставчици предлагат ограничени възможности на Open RAN устройствата си и заради липсата на пълна функционалност, много клиенти предпочитат да поръчват традиционно оборудване.

Дни след това обаче именно Nokia беше критикувана в доклада на европейските оператори Deutsche Telekom, Orange, Telecom Italia, Telefonica и Vodafone. В него се посочва, че компанията е разработила софтуерни функции за Open RAN, които работят само на неин хардуер. Компанията бързо отрече това и заяви, че заключението е погрешно и всички O-RAN софтуерни решения отговарят на спецификациите на O-RAN Alliance.

Nokia чип

В последствие Nokia обяви, че ще предложи и множество Software-as-a-Service (SaaS) решения за мобилни оператори през следващата година. Сред тях ще са различни предложения за по-лесно управление на 5G мрежи, възползване от cloud-native естеството на мобилния стандарт и др. Nokia вижда голям потенциал в SaaS пазара за телекоми, който за периода 2021 – 2025 г. може да достигне 3.1 млрд. долара и годишен ръст между 25-30%. Компанията казва, че ще продължава да бъде и сред основните подкрепящи Open RAN. Така изглежда, че макар всички да подкрепят O-RAN, реално не бързат особено много с развитието и внедряването му.