5G промяната оказва натиск върху готовността на компаниите за бъдещите работни места

Пандемията оказва натиск върху компаниите да останат проактивни и устойчиви в очакване на бъдещите индустрии и работни места, които се въртят около клетъчните технологии от петото поколение (5G), заяви ръководител на консултантската компания PwC.

Технологията се е превърнала във фактор, който подпомага мисленето на компаниите за бъдещето на своите продукти и за това как да работят с клиентите, заяви Мохамед Канде, заместник-председател в консултантската компания PwC, на събитието “Глобално производство и индустриализация” в Дубай.

“Интересно е какви нови компании ще бъдат създадени в бъдеще благодарение на 5G и каква ще е следващата иновация при бъдещите работни места. Това е само началото, а то ще създаде много по-голяма стойност в много повече компании”, каза г-н Канде.

Пандемията ускори дигиталната трансформация на частния сектор в световен мащаб. Въпреки това все още имаше погрешни разбирания за 5G – технологията се възприемаше като способна само да поддържа по-бързи комуникации и теглене на данни.

Различни приложения свързани с използването му доказаха неговата жизнеспособност в много сектори през последните няколко години – най-вече в транспорта, здравеопазването, образованието, енергетиката, интелигентните градове и дори глобалното затопляне.

Different industries

През 2020 г. мобилните технологии и услуги ще генерират икономическа стойност от $4.4 трилиона долара, което се равнява на 5.1% от световния брутен вътрешен продукт, посочва Асоциацията GSM в доклада си “Мобилна икономика 2021”. Очаква се тази цифра да нарасне с 480 млрд. долара до около 5 трлн. долара до 2025 г.

Според шведския производител на мрежово оборудване Ericsson в производството мобилната 5G технология също може да доведе до по-голяма гъвкавост, по-ниски разходи и по-кратки срокове за преконфигуриране на продукцията в производствените цехове.

Технологията, в съчетание с интернет на нещата (IoT), е в състояние да направи революция в произвеждането на продукти като свърже всяка част от производствения процес в рамките на фабриката и извън нея. Това ще доведе до подобряване на обслужването на клиентите и повишаване на продуктивността.

Американският институт за прогресивна политика прогнозира, че 5G ще създаде 309,000 нови работни места през следващите 15 години.

Private 5G Network

С навлизането на 5G както предприятията, така и политиците поставят на първо място необходимостта от идентифициране на възможностите за международно сътрудничество и приобщаване, за да се поддържа икономическият растеж.

“Регулаторните органи могат да изиграят голяма роля, като внедрят 5G възможно най-бързо. Вълшебната дума е сътрудничество – между правителството, регулаторите, телекомуникационните оператори, мобилната индустрия, доставчиците и организациите, които ще го използват”, казва Тарик Ал Ауади, директор в Регулаторния орган за телекомуникации и дигитално управление на Обединените Емирства.

Ericsson очаква 60% от света да бъде обхванат от 5G, но това няма да се случи от само себе си. До 2025 г. 5G ще представлява повече от една пета от общия брой мобилни връзки, като повече от двама на всеки пет души по света ще живеят в обсега на 5G мрежа, се казва в доклада на GSMA. Очаква се също така общият брой на абонатите на мобилен интернет да достигне 5 милиарда до 2025 г. 

Въпреки това темпото на внедряване на 5G е бавно: само 26% от потребителите притежават смартфони с 5G, установи неотдавнашно проучване на компанията YouGov. Около 52% нямат такъв, а 18% не са сигурни дали смартфонът им е с поддръжка на 5G. Необходимо е сътрудничество между всички страни за да се даде нужния тласък за глобалното развитие 5G технологията.