Само малка част от 5G операторите са достигнали етап на печалба

– 5G започва да носи приходи при 10% проникване на пазара

Само 14% от телеком операторите на 5G по света са успели да привлекат 10% или повече от своите клиенти да се абонират за тяхната мрежова услуга от следващо поколение.

Изследване на Omdia показва, че към юни 2021 г. са функционирали 147 5G мрежи, но само 21 са постигнали така наречения “магически” праг. Ранните данни сочат, че 10% проникване е прагът, който е необходим, за да може 5G инфраструктурата да окаже положително въздействие върху приходите от мобилни услуги.  

Операторите в Южна Корея, която е с най-голямо разпространение в света, показаха ясно увеличение на приходите, след като преди година процентът на внедряване надхвърли 10%. Китай вече е достигнал 11% проникване и се очаква още пазари да постигнат тази цел в близко бъдеще.

Ниво на приемане на 5G

“Можем само да спекулираме за влиянието на 5G върху доставчиците на услуги, докато технологията не достигне определена критична маса отвъд ранните потребители. Единствено Южна Корея е достигнала този етап и там тенденцията е положителна”, казва Ронан Де Ренес, старши директор на отдел “Изследвания” в Omdia. “Още 24 пазара трябва да достигнат 10% проникване на 5G в населението до края на 2021 г., 37 през 2022 г. и над 100 през 2026 г.”

5G Phone

В по-далечна перспектива анализаторите прогнозират, че две години след стартирането на 5G пазарите ще отчетат средно увеличение на ARPU (Среден приход от потребител) с 5%. Това ще бъде добра новина за мобилните оператори, които се надяват, че 5G ще открие нови източници на приходи, които да оправдаят инвестициите в инфраструктура и да компенсират намаляващите традиционни приходи като гласови и текстови услуги.

“5G все още е в начален етап на развитие и тепърва предстои да видим пълния му потенциал от технологична и търговска гледна точка”, добави Де Ренес. “Подобно на 4G, когато стартира, приемането на 5G се определя предимно от нивото на предлагане, което означава, че интересът за 5G трябва да бъде създадено от индустрията. Операторите в Китай и Южна Корея показаха, че ако поставите 5G в ръцете на потребителите, приходите вероятно ще ги последват.”

Отделно проучване на NTT обаче показва, че някои оператори ще трябва да направят повече, за да се възползват от тези възможности. Според нейното проучване само една трета имат ясна стратегия за 5G, а 46 % все още проучват възможностите. Само 10% очакват 5G да генерира повече от 20% от общите им приходи през следващите пет години.