Енергийната ефективност е важна за 5G мрежите

Телекомуникационната индустрия е в процес на поредна трансформация с преминаването към мобилните мрежи от пето поколение (5G). Те ще трябва да са в основата на сериозен икономически прогрес и да отговорят на много високи очаквания за създаване на голяма добавена стойност за много индустрии. Паралелно с това обаче не трябва да се пропуска и допълнителното развитие и усъвършенстване на самата технология, особено в сферата на енергийната ефективност.

Ако 5G се развие според очакванията, то потреблението на тези мрежи ще нарасне в пъти и ще задмине всичко, което е познато досега от гледна точка на натоварване на мобилни мрежи. Един от страничните ефекти ще е повишаване и на консумацията на енергия. Затова е много важно още от сега индустрията да разработва и внедрява енергийно-ефективни решения. Производителите на оборудване вече работят активно в тази посока.

Бързи, смели, ефективни

Навлизането на енергоефективни технологии при 5G мрежите трябва да се ускори, казва Раян Динг, изпълнителен директор на Huawei Carrier Business Group по време на 2021 Global Mobile Broadband Forum в Дубай, цитиран от RCRWireless News. Динг казва, че цялата индустрия трябва постоянно да търси нови възможности и да създава иновации и подобрения в сферата на енергията, дистрибуцията, употребата и управлението на мрежите.

Green 5G

Хубаво е още преди да започне масовото бързо навлизане на 5G вече да има солидна основа от енергоефективни технологии, казва още Ding. Той казва, че след като навлизането на 5G мрежите достигне 20% от потребителите, ще започне много бързото последващо развитие на мрежите.

Една от целите на индустрията е да намали общите си емисии с около 45%. За целта ще са нужни сериозни усилия и промени в практически всички аспекти на мрежите.

Конкретни решения

Huawei представи няколко новости, които са разработени в тази посока. Първото е iSolar захранване, което може да се използва за всякакво оборудване, включително базови станции, стълбове, шкафове, стаи с оборудване и др. Както името му подсказва, решението използва предимно слънчева енергия. То може да се комбинира и с други енергийни източници, включително от общата мрежа и генератори, за да се осигури гарантирано постоянно захранване за клетките, независимо от ситуацията.

Huawei представи и още две решения – GreenSite и PowerStar 2.0. Те са специално разработени за оптимизиране на енергийната консумация на 5G мрежите и покриват целия спектър дейности по изграждането им.

Huawei Green Technology

GreenSite например може да подобри енергийната ефективност с до 20 пъти. Решението включва „иновативна архитектура, строеж и алгоритми с водещ софтуер и хардуер“. От своя страна PowerStar 2.0 обещава поне 25% намаляване на консумацията на енергия за базовите станции и мрежите. Това ще е възможно чрез комбинация от функции и технологии с интелигентно управление и координация. Например хардуерът ще може да се изключва дори за милисекунди, за да увеличи максимално пестенето на енергия, когато клетката не е натоварена и всичко ще се адаптира според конкретното място.

Решенията допълват вече наличните Huawei MetaAAU, която използва по-големи антени, за  да намали консумацията с 30%, както и RRU решение, чрез което могат да се интегрират няколко едночестотни устройства в една компактна кутия. По този начин могат да се поддържат няколко честоти със същата консумация на енергия.

Huawei е разработила и външния шкаф APM5950, който може да се използва без климатик, което ще намали консумацията на енергия с 30% и ще повиши енергийната ефективност от 60% на 90%. Решението използва и слънчева енергия  в комбинация с литиеви батерии с дълъг живот, за да замени дизеловите генератори, което води до допълнително намаляване на вредните емисии.

Именно подобряването на всички аспекти и детайли на мрежовата инфраструктура ще позволи постигането на целите за енергийната ефективност. Така 5G мрежите ще могат да отговорят на високите очаквания за тяхната функционалност без това да доведе до неприятни последствия за околната среда.