Apple е ранният лидер в разгорещена надпревара за 5G телефони

Въвеждането на 5G фундаментално променя структурата на властта в световните индустрии за оборудване и устройства. Производителите на оборудване и смартфон компаниите се опитват да поставят своите отпечатъци върху световното развитие на 5G. За тях, да спечелиш надпреварата потенциално означава да доминираш години напред. 

Що се отнася до смартфоните, The Wall Street Journal съобщи, че Apple е ранният лидер, който завладя 28.3% от пазара на 5G телефони през първата половина на 2021 г. (измерено в доставки). Следващата позиция заемат Guangdong Oppo Mobile Telecommunications с 14.4%, след това са Samsung Electronics с 13.9%, Vivo Mobile Communication Co. с 13.5% и Xiaomi Corporation, която допълва челната петица с 11.2%.

В доклада се посочва, че пазарът на 5G смартфони се очаква да нарасне от 161.4 млрд. долара през 2020 г. до 361.8 млрд. долара през тази година, по оценки на International Data Corporation (IDC). След това той може да нарасне до 454.7 млрд. долара до 2025 г. Освен това списанието съобщи, че производството на 5G смартфони се засилва. Гигантът в областта на чиповете за мобилни телефони Qualcomm заяви, че нарастващото приемане може да повиши доставките на 5G телефони до 550 млн. единици за 2021 г. 

Ранното лидерство на Apple в областта на 5G се дължи поне отчасти на наличието на много различни модели iPhone, поддържащи 5G. Всеки модел iPhone 12 или по-късен поддържа 5G. Клиентите, които търсят най-новото и най-доброто, нямат друг избор освен 5G телефони, независимо дали става въпрос за Apple или друга марка.

5G iPhone

Състезанието обаче все още е в началото си. Моделът iPhone 12 беше представен само преди около година, през октомври 2020 г. За въвеждането на нови технологии като 5G е необходимо време. Големите оператори като Verizon Communications, AT&T, T-Mobile US и други изграждат своите 5G мрежи. Така че, дори и с 5G телефон, все още може да не е възможно да се намери 5G сигнал, в зависимост от местоположението. Това обаче вероятно няма да продължи дълго, тъй като Apple заяви, че очаква до 2022 г. 5G мрежите да бъдат достъпни от повече от 200 оператора в 60 държави и региони по света.

Въпреки това остават значителни предизвикателства пред пълното разгръщане и приемане на 5G. Например недостигът на полупроводници, който засяга много индустрии, взема жертви и сред производителите на 5G устройства, включително Apple. Според Barron’s Apple е трябвало да произведе 90 млн. нови iPhone-а през четвъртото тримесечие на тази година. Компанията обаче вероятно ще намали целта си за производство на iPhone 13 с до 10 млн. броя поради недостиг на части. Тази новина, оповестена на 12 октомври, доведе до спад на акциите на Apple с 0.91% в деня и с още 0.42% в следващия ден.