Най-динамичните тенденции в развитието на 5G

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) ще дадат началото на доста нови технологии и разработки. Самите 5G мрежи също ще продължат да се развиват и да предлагат все повече възможности. Основните им спецификации няма да се променят, но ще бъдат надградени с още функции.

Какви ще бъдат те, ще бъде определено в голяма степен от пазара и интереса на бизнеса. А това означава и различни разработки и тенденции в зависимост от региона.

Очакванията на Spirent са, че през втората половина на годината доминиращите 5G тенденции ще започнат да ускоряват своето темпо. Катализатори за това са увеличаването на покритието на 5G мрежите, все по-големият брой потребители и желанието на телекомите във всички райони да съкратят времето за пускане на нови услуги и предложения на пазара. От Spirent коментират пред HelpNetSecurity, че „глобалното 5G състезание се завръща“. А ето и кои са основните тенденции, стоящи в основата на увеличаващата се динамика.

5G SA

5G Standalone, т.е. самостоятелните 5G мрежи, набират все по-голяма популярност. Те предоставят максимума от гледна точка на скорост и ниско времезакъснение, но заради по-малкия обсег на покритие, първоначално останаха на заден план. Сега телекомите увеличават интереса си към тях и тестват все повече от възможностите им. Освен това, според Spirent се наблюдава и тенденция големите оператори да използват по няколко доставчика на оборудване, за да не са зависими от само една компания.

5G Tower
IoT

Ръстът на IoT (Интернет на нещата) е неизбежен, особено с навлизането на 5G мрежите. Те поддържат много по-голям брой едновременни връзки, което е важно условие за изграждането на умни градове, умни заводи и всякакви други подобни проекти, които ще разчитат на внедряването на хиляди сензори и устройства. Те ще комуникират помежду си в реално време и ще обменят информация, която ще е решаваща за управлението на сгради, кръстовища, фабрики и др.

Edge технологии

5G ще е важен и за т.нар. edge computing. Това е „изнесен“ сървър, който може да обработва информация „на ръба“, т.е. да е при базовата станция или при някоя от малките 5G клетки в умен завод. Той може получава данните от сензорите, да ги анализира и да изпраща до дейта център само обобщена информация или когато има нужда от по-мощна изчислителна мощ. Edge услугите се оформят като важна ниша за телекомите да привличат бизнес клиенти, която става достъпна за тях благодарение 5G.

Фиксиран 5G

Новото поколение мобилни мрежи предлага толкова висока скорост, че може да бъде алтернатива на домашния фиксиран интернет. Защо да се прокарват кабели и оптика, което е предизвикателство за по-старите сгради, когато всеки жител в тях може да получи високоскоростен безжичен интернет през 5G. Това обаче не означава край на Wi-Fi стандарта. Напротив, 5G и Wi-Fi могат да се допълват и да си помагат, а не са смъртни врагове, както смятат някои анализатори. 5G Wi-Fi рутер е най-семплият пример за ефективно използване и на двете технологии по начин, който е максимално удобен за всеки потребител и всички негови устройства, включително по-старите.

Open RAN

Заради голямото разнообразие от технологии и производители, както и предвидената „гъвкавост“ в 5G, е нужно да се подобри взаимосвързаността между компаниите. Целта е мрежите да бъдат „отворени“ и да се намали зависимостта от използването на само един доставчик на хардуер и софтуер. Вместо това Open RAN ще позволи на телекомите и всички участници в бранша да използват пълноценно повече партньори. Резултатът ще са повече иновации в 5G и всички разклонения на технологията.

PC
Сигурност

5G ще има много голяма роля за развитието на бизнес сектора, което поставя много висок приоритет и върху сигурността, отбелязва CRN. При положение, че 5G ще се използва за пренос на данни и комуникации от толкова много и разнообразни места и проекти, защитата на мрежите от хакери ще е важна и продължителна битка. Тя ще има своите нови вектори и особености и ще се изменя постоянно заради новите реалности и услуги като Edge. Телекомите ще инвестират много ресурси, за да имат сигурни мрежи, което ще е важно за репутацията им и за привличане на големи бизнес клиенти и проекти.

Частни мрежи и срезове

А когато всичко по-горе е развито и поддържано на високо ниво, това ще привлече и иновативни бизнес клиенти. Те ще искат да използват специфични възможности от 5G мрежите, като например срезовете и да си гарантират капацитет за свои услуги и вътрешни проекти. Някои дори ще търсят изграждането на частни мрежи за себе си и техни партньори, в които да работят умните им устройства и сензори с минимален риск от проблеми заради трети лица.

Реалистичен подход

Интересна тенденция е и смяната в начина на мислене за 5G. Телекомите и бизнесът имат по-реалистични очаквания и подход към новите мобилни мрежи. Мобилните оператори имат по-ясни цели и изградени стратегии не само за изграждане на мрежите, но и за извличане на максимум икономическа полза от тях.  

Бизнес клиентите също опознават 5G по-добре и имат по-ясни цели и очаквания за услугите, които искат да използват. Това ще е от полза за цялостното развитие на 5G, защото и самите телекоми и производители ще могат по-бързо и адекватно да отговорят на търсенето.