Италианският телеком TIM е с най-бързата 5G мрежа в Европа

Telecom Italia (TIM), най-големият италиански телеком оператор с 33% пазарен дял, се класира като най-бързата 5G мобилна мрежа в Европа от Opensignal.

Последният доклад на Opensignal “5G Global Mobile Network Experience Awards” постави TIM на първо място в Европа по скорост на изтегляне от 5G мобилна мрежа.

TIM също така се класира в топ 30 в света за повишаване на скоростта между 4G и 5G мрежите по отношение на скоростта на изтегляне/качване и за потребителското изживяване при игри и видео.

Резултатите се основават на независим анализ на данни, събрани от 1 януари до 29 юни 2021 г. Изследването анализира потребителското изживяване в мобилните мрежи на водещите световни оператори и установи, че TIM са постигнали скорост на изтегляне с 5G от 296.5 Mbps – над 1000% по-висока от скоростта на изтегляне с 4G.

TIM Telecom

В доклада се отбелязва, че FarEasTone е едноличният световен победител по отношение на 5G скоростта със средна скорост от 447.8 Mbps за потребителите в Тайван.

Говорител на Opensignal заяви: “Азия често се счита за водеща в 5G сферата. Забележително е, че потребителите на TIM са отбелязали най-високата скорост на 5G в Европа с 296.5 Mbps, но не много други европейски оператори са сред лидерите по скорост на 5G мрежите: 50% от операторите с най-висока 5G скорост са в Азиатско-тихоокеанския регион, а само 27% са европейски.” Според доклада TIM и Vodafone Испания са единствените европейски оператори, при които се наблюдава подобрение от над 1000%.

Това е противоположното на новините от миналата година, когато Opensignal съобщи, че 4G скоростта за италианските потребители е спаднала значително в резултат на ограниченията за коронавируса – интензивното карантиниране е претоварило мрежата.

От TIM заявиха, че признанието от Opensignal очертава стремежа им да развиват все по-високи скорости на фиксираните и мобилните мрежови връзки и отлично потребителско изживяване.