Ericsson и Nokia остават на заден план след голям 5G търг на China Mobile

China Mobile възложи мрежови договор на стойност 1.16 млрд. долара на най-големите доставчици на оборудване в страната Huawei и ZTE, а Ericsson и Nokia останаха на заден план, след като наскоро спечелиха части от големи сделки с местни оператори.

Окончателният размер на договора за обединена 4G/5G мрежа не беше разкрит, но C114.net съобщи, че Huawei и ZTE са подали сходни оферти от съответно 1.16 млрд. и 1.15 млрд. долара (което предполага, че те може би са били единствените двама доставчици, които са подали оферти).

В запаздните страни Huawei все по-често бива блокиран от внедряването на своята 5G инфраструктура. Затова, постъпката на най-големия китайски оператор да не използва комплект производители, които не са китайски, не е изненада, но ще разочарова Ericsson и Nokia след като дуото наскоро навлезе на пазара.

През юли Nokia Shanghai Bell си осигури 10.1% дял от договор за 5G станции от China Mobile, докато шведският ѝ конкурент получи 9.7% дял. Месец по-късно Ericsson спечели около 3% дял от съвместен търг за 5G RAN от China Telecom и China Unicom, като финландският доставчик остана извън него.

Ericsson HQ

Докато Ericsson бяха подготвени за по-нисък пазарен дял в Централен Китай поради продължаващите спорове между Китай и Швеция, Nokia се надяваше на развитие на пазара, като главният изпълнителен директор Пекка Лундмарк по-рано обеща да участва във втория кръг на мрежовите търгове.

По-голямата част от двата търга бяха възложени на Huawei и ZTE.

През септември Ericsson обяви, че ще закрие изследователския си център в Китай, като отрече решението да е породено от загуба на пазарен дял.