5G технологията започва да се разпространява отвъд смартфоните

Разгръщането на ултрабързи 5G мрежи се очаква да постави началото на нова ера за много повече от смартфоните – всичко от подобрени видео игри с виртуална реалност до дистанционна сърдечна хирургия. Тази визия се реализира бавно, но вече се появява първата вълна от джаджи с поддръжка на 5G.

Сред първите приложения на 5G на потребителския пазар е предоставянето на домашна широколентова интернет услуга за потребителите, които искат не само да намалят сметките си за кабелна телевизия, но и да се откажат от кабелния достъпа до интернет. Samsung например, си партнира с Verizon, за да предложи безжични 5G рутери, които обещават да предоставят домашен широколентов достъпи които да приемат 5G сигнали точно както един смартфон.

Други потребителски устройства, които започнаха да се предлагат на пазара, включват лаптопи, съвместими с 5G, които са по-бързи от други конкуренти и предлагат по-качествено гледане на видео, когато са свързани към 5G мрежата. 

Сред последните: През август Lenovo се обедини с AT&T, за да пусне на пазара лаптоп с 5G – ThinkPad X13 5G. Устройството, чиито доставки започнаха миналия месец, е с 13.3-инчов екран и се продава за около $1500. През юни Samsung също представи нов лаптоп, предлагащ 5G свързаност – Galaxy Book Go 5G е с 14-инчов екран и се продава за около $800.

5G лаптоп звучи добре, но какво ще кажете, ако искате 5G връзка на яхтата си, на километри от брега? Имате късмет. Meridian 5G, базираният в Монако доставчик на интернет услуги за суперяхти – наистина големите – рекламира своят 5G Dome Router (комбинация от антени и модеми) който позволява на суперяхтите, плаващи на около 100 километра от брега, да имат достъп до 5G връзка. Хардуерът струва около 17 000 долара за суперяхта от среден размер.

5G Yacht

Разбира се, всички тези джаджи са полезни само където са налични 5G мрежи, което все още не включва много места, на сушата или извън нея. Това важи и за новата технология за дронове, представена през август от Qualcomm с 5G и капацитет за изкуствен интелект. Технологията, наречена Qualcomm Flight RB5 5G Platform, позволява събирането на снимки и видео с по-високо качество, казват от компанията.

Дроновете, оборудвани с 5G технологията, могат да се използват в редица индустрии, сред които производство на филми, картографиране и услуги за спешна помощ като пожарогасене, отбелязва Qualcomm. Например, поради новата камерна технология, достъпна благодарение на 5G, дроновете могат да се използват за картографиране на големи земни площи и бързо прехвърляне на данните за анализ и обработка.

Привържениците на 5G технологията отдавна твърдят, че тя ще промени голяма част от ежедневието, като развие така наречения интернет на нещата (IoT) до степен, в която почти всяко устройство, което можете да назовете – домашна и офис техника, промишлено и болнично оборудване, превозни средства и т.н. – ще бъде свързано с интернет и ще обменя данни с облака със скорост, която ще позволи нови възможности.

“Целта на 5G, когато имаме зряла 5G мрежа в световен мащаб, ще бъде да гарантираме, че всичко е свързано с облака през 100% от времето”, заяви главният изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон на конференция миналия месец в Германия.

Според анализатори обаче широкото разпространение на 5G устройствата ще отнеме години, докато се разшири покритието на мрежата и се развият пазарите за всички тези усъвършенствани нови продукти.