Ново! Идва времето на 5G стартъпите

Досега беше ясно – 5G е част от портфолиото на големите телекоми. Те могат да си позволят да инвестират в новата технология, тъй като имат и технологичната и пазарна възможност да капитализират развитието на новата концепция за свързаност. Неведнъж сме говорили за сферите на дейност, където е приложимо 5G и където се гарантира промяна на целия сектор, само защото 5G предлага качество, сигурност и нов тип високотехнологична услуга.

Подобен стартър, който се появи на 5G арената тази година, е компанията Celona, предлагаща лична LTE/5G платформа. Celona дава възможност на компании да използват софтуер-базирана концепция, позволяваща “изграждането” на собствени мрежи. Така Celona е фокусирана върху продажбата на решения за създаване на 5G мрежи в разрешен честотен диапазон.

Базирана в Калифорния, компанията е съоснована през 2019 година от Раджийв Шах, който в момента е главен изпълнителен директор. За разлика от познатите ви безжични технологии, като рутери например, съществуващи от години, то Шах и екипът му разбират, че компаниите се нуждаят от собствени LTE мрежи, тъй като новите бизнеси все по-усилено разчитат на нови методи за свързаност, чиято сигурност и бързина е критична за успеха им. Това може да бъде гарантирано само със собствена LTE мрежа. Celona са едни от пионерите в 4G/LTE мрежите, а до края на тази година разработват и ще внедрят възможности за създаване на 5G мрежи.

Частните LTE/5G мрежи, ако може така да ги наречем, са по-лесни за внедряване и по-рентабилни като опция за свързване за редица специфични бизнес-случаи и решения.

Освен иновациите на Celonа, важно е да се подчертае, че възможностите на 5G привличат все повече стартъп-общността, което е гаранция за редица предстоящи иновации, свързани с тази технология.