Нов тласък на 5G с iPhone 13

5G покритие в iPhone-ите не е нещо ново, тъй като Apple за първи път осигури поддръжка на новата свръхбърза мрежа миналата година с модела iPhone 12.

Но, според Аниша Бхатия, главен технологичен анализатор в GlobalData, новото поколение iPhone се очаква да направи 5G мрежата още по-широко използвана. Както посочва експертът, на пазара вече има няколко Android телефона с 5G поддръжка. Що се отнася до устройствата с iOS обаче, само четири iPhone модела разполагат с тази технология.

С официалното търговско пускане на iPhone 13 следващата седмица потребителите не само ще могат да избират между четири нови iPhone-а с поддръжка на 5G, но и ще могат да се сдобият с iPhone 12 и iPhone 12 mini на по-ниски цени – общо шест iPhone-a с 5G.

iPhone 5G
Тим Кук, CEO на Аpple, представяйки новия iPhone 13 на годишното им събитие на 14ти септември

Анализаторът на GlobalData също така смята, че обикновените модели на iPhone 13 ще бъдат силно привлекателни, тъй като предлагат повече фукнции и двойно повече памет на същата цена като iPhone 12 миналата година. GlobalData очаква, че операторите ще се възползват от тазгодишната серия iPhone-и, за да популяризират допълнително 5G мрежата, особено в САЩ.

Струва си да се отбележи, че освен iPhone 12 и iPhone 13, iPad Pro от 2021 г. и наскоро обявеното шесто поколение iPad mini също разполагат с 5G поддръжка.

iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max ще бъдат достъпни за предварителна поръчка на 17 септември, а първите поръчки ще пристигнат на 24 септември.