Първата частна самостоятелна 5G мрежа е факт. Какви са ползите от такъв проект?

Сред големите предимства на мобилните мрежи от пето поколение (5G) е възможността да се изграждат частни мрежи, които да се използват от конкретни клиенти или дори само от един клиент. Наскоро във Великобритания заработи и първата частна самостоятелна 5G мрежа.

Тя се използва, за живото предаване на състезанието от сериите MotoGP на пистата Силвърстоун. Мрежата показва и много от останалите възможности на технологията. Тя разчита на споделен спектър и е изградена и се използва от BT Sport, Vislink, Dorna Sports и университета на Стратклайд.

През 5G мрежата е осигурен голяма част от видеопокритието на състезанието. На старт-финалната права е имало малка 5G камера, която предава на живо. На един от моторите също е имало 5G камера. Те са били осигурени от Vislink, докато екипът на университета е изградил самостоятелната 5G мрежа. Тя е покривала целия падок и част от пистата.

Изображенията са били предавани до телевизията, която осигурява излъчването на състезанието и от там са достигнали до глобална аудитория. Според участниците в проекта, това е първият път, когато видеопокритие от спортно състезание е предадено на живо през 5G мрежа за глобално излъчване.

Motorcycle

„Това беше успешна съвместна работа между партньорите, която показа възможностите на самостоятелната 5G мрежа за подобряване на спортните предавания“, казва пред 5G Radar Анди Бийл, който е главен инженер на BT Sport.

Самостоятелно 5G за всички

Мрежата е използвала споделения спектър на британския регулатор Ofcom. Той е заделил диапазон от честоти, които да са за обществено ползване и това улеснява изграждането на частни 5G мрежи, особено в ограничени пространства. Именно това е една от идеите на 5G – да се изградят самостоятелни мрежи, които да осигуряват сигурна, стабилна и високоскоростна връзка с ниско времезакъснение за конкретни райони или цели. Тези цели могат да са най-различни – от излъчване на спортни събития до осигуряване на връзката между хиляди сензори и устройства в един завод или цял индустриален парк.

Във Франция и Великобритания вече има множество подобни партньорства за бързо изграждане на 5G мрежи на определени малки местоположения, казва Камерън Спиърс, главен търговски директор на Neutral Wireless. Целта на тези мрежи е да осигуряват нужния капацитет за „тежки“ приложения и оборудване с високи изисквания за производителността.

Използването на частни и самостоятелни 5G мрежи позволява и допълнително оптимизиране на някои дейности. В случая с излъчването на състезанието от сериите MotoGP, са нужни по-малко оператори на място, тъй като камерите могат да са роботизирани и да се управляват от разстояние. Също така е възможно да се осигурят повече камери , които да бъдат следени от оператори в апаратна от дистанция. Дори може да се направи централизирано студио, което да приема и отразява няколко спортни събития едновременно.

Broadcasting football
В името на сигурността

Самостоятелната мрежа обикновено води и до някои специфични въпроси, особено за сигурността. Производителите на оборудване са наясно с това и вече имат специфични предложения в тази област, например, Private 5G на Ericsson. Услугата е разработена най-вече за заводи, мини, електроцентрали, пристанища, летища и друга подобна инфраструктура, макар че компанията уточнява, че „не е ограничена само до тях“.

Ericsson Private 5G може да се използва както за LTE, така и за самостоятелни 5G мрежи. Тя използва наличните разработки на Ericsson за основа, като ги надгражда с нови технологии, които могат да се комбинират според нуждите, включително и за закрити пространства.

Private 5G може да се мащабира според нуждите. Тя разчита на клауд-базирано мрежово управление, като важните данни остават на място и не се предават по интернет. Когато се правят ъпгрейди и промени, няма нужда от спиране на мрежата, внедрени са и SLA функции.

Целта на разработката е да запази всички ползи от 5G, но да добави допълнителни защити за индустриите, които разчитат на по-голямо ниво на сигурност. Това ще повиши доверието на компаниите към 5G и ще направи технологията по-привлекателна за тях и те ще могат да се запознаят с 5G и да видят, че могат да извлекат ползи от новото поколение мобилни мрежи в практически всякакъв сценарий.