Как здравеопазването да се възползва от 5G? Ето три възможности

Когато пишем за здравеопазване и 5G сега и примерно шест месеца назад във времето, важно е да отбележим една съществена, осезаема разлика. Тогава, макар да е едва преди шест месеца, развитието на 5G беше поставено не под въпрос, а имаше технологични очаквания това или онова да се случи. Било то свързано с регулаторна рамка, било то с финансови инвестиции на мобилните оператори, било брой крайни устройства за потребителите. Сега, през есента на 2021 година, това е факт. Мрежите 5G вече са реалност, а не технологична новина. Градските зони са покрите, а не само централните части.

5G връзката има изключителни възможности за развитието на здравеопазването. Използвани адекватно, те могат да допринесат в много направления:

1. Виртуална грижа за пациенти
Глобалната здравна криза и повсеместното разпространение на технологиите направиха телемедицината изключително важен елемент от качественото здравеопазване. Само си представете — в началото на пандемията през миналата година, април 2020, използването на телемедицина за прегледи, профилактика и лечение на пациенти беше 78 пъти по-високо от нивата през февруари 2020 година. Само за няколко месеца се сблъскахме със сериозен ръст. Голяма роля тук играе и нещо, за което вече сме писали — локализирани клетъчни мрежи.

Търсенето за телемедицински услуги се запазва и ще нараства осезаемо. По-старите телекомуникационни технологии няма да бъдат в състояние да задоволят търсенето. В същото време 5G позволява на пациентите в отдалечени местности да провеждат видеоконференции с лекари, медицински сестри и специалисти. Нещо повече – дигиталните мрежи се използват за прегледи и оказване на първа помощ, както и за триаж. Виртуалната грижа спестява пари и е по-достъпна за пациентите, но нейният дългосрочен път към пълно одобрение от регулаторните органи, със сигурност ще отнеме известно време.

2. Скорост при пренос на данни
Медицинските досиета не съществуват само като черен текст върху бели документи. Доставчиците на здравни услуги поддържат богати файлове за здравето на пациентите, съставени от сканирания, изображения и дори цифрово видео. Тези типове носители често не позволяват бърз достъп до данните, а също така и са по-трудни за предаване между електронни устройства в споделени мрежи, което е критично важно, когато става дума за здравеопазване. Производителността на 5G елиминира това общо претоварване и невъзможност за бърз трансфер, като в същото време позволява достъп до данни в реални време, когато е необходимо.

3. Автоматизация за успешни процеси
Здравните системи съдържат множество свързани устройства за Интернет на нещата под формата на носими, мобилни инструменти и др. Те събират и предават данни постоянно в мрежата, което позволява на оказващите грижа да наблюдават пациентите отвсякъде. Изкуственият интелект и машинното обучение могат да вземат тази информация в реално време и да предоставят сигнали, инструкции за грижи и контекстуално приложение на лекарства. С помощта на 5G този конвейер за данни може да продължи да тече и да автоматизира здравеопазването, премахвайки тежките тежести от вече претоварените служители.