Какво представлява cloud native 5G

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) навлизат все по-бързо в ежедневието на хората. Паралелно с това самите мрежи също се развиват с огромно темпо и вече има доста разнородности на 5G, които телекомите могат да използват. В повечето случаи те нямат особени разлики от гледна точка на самите потребители, но технологично могат да са решаващи за телекомите.

Една тенденция, която постепенно набира сила, е cloud native 5G или облачно-базирани 5G решения. Според привържениците на този метод, той има и предлага голям потенциал за развитие на всички възможности на 5G и ще помогне на телекомите да развият и предлагат максимум 5G услуги чрез по-оптимизирана среда с по-ниски разходи. Привърженици на cloud native 5G са всички водещи производители на оборудване, както и ИТ гиганти като Intel, IBM и Google.

Всички те активно участват в проекти за популяризиране и развитие на cloud native 5G модела, като Google има доста амбициозна цел – да пренасочи фокуса на цялата индустрия към този метод. Според компанията това ще отвори нови възможности за за бизнесите да използват 5G, а телекомите ще могат да разработват и предлагат 5G услуги по-бързо и с по-малко разходи.

Специфични особености

Според анализ на Ericsson, cloud native 5G може да се развие в самостоятелна 5G мрежа (standalone) и тогава ще предложи ниско времезакъснение и услугите като мрежови срезове, за които се говори много и са представяни като основните предимства на новото поколение.

Естеството на 5G е да бъде динамична, гъвкава и да може да се конфигурира и адаптира лесно към различни цели. Очакванията са да има множество различни начини за използване и прилагане на 5G мрежи и според Ericsson ще е нужно клауд-базирано ядро, за да може всичко да се случи според очакванията и да се отключи пълният потенциал на тези мрежи.

5G Cloud

Необходима е самостоятелна 5G мрежа, защото нейното ядро е по-различно от това на LTE. Новият стандарт е разработен за клауда и използва специална архитектура за тази цел. Използването на клауд среда позволява повече възможности отколкото виртуализацията на мрежи и е по-лесно за създаването на персонализирани конфигурации. На практика в една самостоятелна 5G мрежа ще може да се изградят допълнителни клауд-базирани 5G мрежи с конкретни функции и параметри според нуждите на даден проект, клиент или район.

Големи предимства

Google обяви ново партньорство с Intel, като двете компании ще разработват 5G vRAN решения за клауд платформата Anthos на Google, както и другите облачни решения на Intel. Проектите ще са насочени към мобилните оператори, които да използват комбинация от софтуер, хардуер и „следващо поколение инфраструктура“, за да предлагат услугите си, включително и на бизнес клиенти.

Едно от изтъкваните предимства на cloud native 5G подхода е, че технологията покрива едновременно всички вектори, включително IoT, Edge услуги и различните нива на мрежите. Именно предлагането на 5G функционалност „на ръба“ (edge услугите) може да позволи създаването на специфични услуги, като например визуална инспекция на поточна линия с автоматизирани устройства, които предават данните по 5G мрежата до изкуствен интелект „на ръба“, който осигурява нужните изчисления в реално време.

Удобно като на облак

Клауд-базираното 5G ядро може да се възползва и от някои характерни за облачните услуги технологии. Например контейнеризацията, чрез която да се обособяват различни функции и възможности на мрежата в контейнери. През лятото на 2021 г. Orange например пусна първата в Европа експериментална самостоятелна и изцяло „облачна“ 5G мрежа. Тя използва базирана на Kubernetes инфраструктура и изцяло автоматизирано ядро с помощта на изкуствен интелект. Целта на Orange е постепенно да разширява мрежата и в един момента изкуственият интелект да осигурява защитата и оптимизацията ѝ, както и да предвижда поведението ѝ, за да предприема необходимите предварителни стъпки.

Telefonica също ще предлага подобна мрежа, като ще използва услугите на IBM. Целта е сходна – предлагане на всички функции и възможности на 5G в комбинация с клауд-базирани технологии, включително Kubernetes. IBM ще осигурява и софтуер за автоматизация с изкуствен интелект, включващ и zero-touch способности, чрез които мрежата автоматично провизира услуги и поправки.

Всичко това е част от стандартизираните от 3GPP функции на 5G Core. То ще бъде основа не само на много 5G мрежи, но и на бъдещи разработки в сектора. Google и Intel например планират да разширят партньорството си с отварянето и на лаборатории за разработка на още cloud native 5G иновации