Първият 5G търг в Бразилия очаква да набере 2 милиарда долара

Правителството на Бразилия е насрочило търг за мобилен спектър от пето поколение (5G) за 4 ноември, като се очаква той да събере около 10 млрд. реала (3.12 млрд. лева) въз основа на минимално допустимите оферти, съобщиха правителствени служители в петък.

Правителството прогнозира, че спечелилите търга ще трябва да инвестират около 7.5 млрд. долара в 5G инфраструктура, като нивото на капиталовите разходи също ще се разглежда като част от стойността на офертата.

Сред задълженията на победителите в търга е да въведат високоскоростен интернет в хиляди училища до изграждането на 4G инфраструктура по пътищата.

Миналата седмица министърът на комуникациите Фабио Фариа заяви, че Сао Пауло и други големи бразилски градове ще разполагат с работещи 5G мрежи до края на годината, а всички щатски столици ще разполагат с технологията до юли 2022 г.

5G търгът ще бъде най-големият търг на радиочестотен спектър, управляван някога от телекомуникационния регулатор Anatel. Бразилското правителство очаква компаниите да платят до 45 млрд. реала (8.5 млрд. долара) за оперативните лицензи за четири различни честоти, които ще бъдат продадени на търга.