Може ли 5G да замени фиксирания домашен интернет

Връзката към Интернет вече е необходимост и на много места по света дори има призиви тя да бъде със статут на комунална услуга като електричеството и водоснабдяването. И макар повечето интернет потребители да се свързват с мрежата през мобилно устройство, фиксираният достъп също все още е доста важен за мнозина.

Данни на Statista към януари 2021 г. показват, че по света има 4.66 млрд. активни интернет потребители. От тях 4.32 млрд. души използват глобалната мрежа и през мобилно устройство. Статистиката показва, че за 2020 г. броят на абонатите на широколентов фиксиран интернет е 1.18 млрд. Разбира се, голяма част от тези фиксирани връзки осигуряват интернет за цели фирми и домакинства, а не само за един човек, така че реалният брой потребители е доста по-висок.

Мобилните предимства

С навлизането на 5G мрежите популярност набират и неограничените мобилни абонаментни планове. Те се превръщат в изкушаваща идея за доста потребители – защо да плащат отделни абонаменти, когато могат да имат неограничена връзка навсякъде. Това е атрактивно решение, ако потребителят живее сам, защото когато не си е у дома, там практически няма да има интернет, което може да е проблем и за свързаните устройства, като умни говорители, умен термостат, видеонаблюдение и др.

Затова фиксираният интернет по домовете и офисите ще си остане необходимост, но 5G отново може да има важна роля. За да се достигне скорост от 1Gbps, е нужна по-модерна инфраструктура и оптична връзка. Изграждането ѝ е скъпо, особено извън градовете. Същевременно дори и в градовете много сгради се строят без вградена интернет инфраструктура или рядко тя е адекватна към моментните стандарти, а се избират по-старите и евтини решения. Подмяната на съществуващото оборудване в старите сгради също е сложно и скъпо, особено, ако ще е нужно съгласие от множество собственици.

Следват и по-малките градове и села. При тях липсата на достатъчно потенциални клиенти прави изграждането на модерна фиксирана инфраструктура неизгодно за доставчиците на услуги. А наличието на адекватен за актуалните нужди интернет се оказва решаващ фактор за много хора в избора им на място за живеене. След като пандемията показа на много бизнеси, че работата от дистанция е възможно и ефективно решение, доста служители започнаха да мислят за живот извън града и наличието на добра интернет връзка е от критично значение.

5G ли е решението

Видимо е, че при толкова много възможности и потенциални проблеми за фиксирания интернет достъп, мобилните технологии изглеждат като идеалното решение. 5G често е критикувана, че е по-скъпа за изграждане от LTE например, но е доста по-евтина от фиксираните мрежи. С няколко базови станции може да се осигури покритие на голяма територия (особено ако е Sub-6 5G), като тази мрежа ще може да доставя бърз и стабилен интернет за огромен брой свързани едновременно устройства. Спестяват се огромни разходи (до 80% според изчисления на GSMA), което намалява и таксите за клиентите.

Освен това изграждането на мобилни мрежи е по-бързо и може лесно да бъде адаптирано според нуждите на даден регион. Много по-лесно ще е и за доставчиците на интернет да добавят нови клиенти буквално за минути, вместо да изграждат отделна точка до всяка къща в дадено село например, което ще е свързано с още разходи, разкопаване на двор и др.

Фиксираният безжичен достъп до интернет има потенциал и в градовете. Той улеснява строителството и обновяването на сградите, а и е още по-лесно за телекомите. Очаквано, нуждата от още по-бърз интернет е по-голяма в градовете, като там 5G mmWave може и по-лесно да бъде разпространен чрез добавяне на микроклетки на ключови места в града. В зависимост от регулациите, могат да се използват улични стълбове и други необичайни локации за това оборудване. А по този начин телекомите ще могат много по-бързо и лесно да осигуряват допълнителен капацитет в зоните, където това е необходимо.

За сега този тип услуга е по-скоро екзотика и се предлага като алтернатива на стандартния фиксиран интернет. Постепенно обаче това ще се променя, особено с ускоряването на нуждата от по-бърза интернет връзка, която да се справя с множество устройства едновременно. Разбира се, стандартният фиксиран интернет няма да се „предаде“ просто така. И тази технология е далеч от края на своя живот, което означава, че предстои период на доста сериозна конкуренция между различните методи на интернет свързаност. А това от своя страна означава повече по-добри възможности и предложения за клиентите.