Първите стъпки на 5G вече са направени, какви са резултатите?

5G мрежите вече са част от инфраструктурата в много държави и все по-бързо навлизат в голяма част от градовете. Можем смело да кажем, че първите и най-трудни стъпки за мобилните мрежи от пето поколение вече са направени. Преди да насочим вниманието си към това, какво следва, да видим какво е постигнато.

Проучване на Telecoms.com Intelligence заедно с CommScope и VIAVI Solutions е потърсило отзивите на телекомуникационната индустрия за случващото се с 5G мрежите до момента. Краткият отговор? Въпреки всички трудности, повечето телекоми са доволни от постигнатото досега. Разбира се, предстоят и още предизвикателства за решаване.

Краят на първия етап

Изминаха около две години след като първите комерсиални 5G мрежи бяха активирани. Първите крачки очаквано бяха доста трудни. 5G трябваше да се пребори с множеството конспиративни теории и спекулации за безопасността си. След това телекомите трябваше да изчакат повече отколкото им се искаше, за търговете за честотите, като това беше проблем, който се прояви в много държави.

Проблемите в геополитическата обстановка също се отразиха на сектора, като накараха доста телекоми да изчакат да изберат  И точно, когато всичко влизаше в ритъм, започна пандемията. Тя обаче не успя да забави развоя на 5G твърде много. Резултатите от проучването показват, че 83% от телеком професионалистите казват, че 5G покрива или дори надвишава очакванията им досега. 61% смятат, че Open RAN ще бъде критична или най-малкото важна технология за техните мрежи в рамките на следващите до три години.

„5G ще бъде сред основите за възстановяването на глобалната икономика след пандемията. Въпреки общата необходимост от следващото поколение свързаност, все още има много бариери, които трябва да се преодолеят. Сред тях са ограничения в инсталирането на базови станции и регулаторни пречки“, казва Фил Сорски, старши вицепрезидент на CommScope. Очакванията са за ускорено развитие и пускане на нови технологични решения, които да направят навлизането на 5G мрежи още по-лесно.

5G Worldwide
Основните предизвикателства

Оптимизмът на телеком професионалистите не се влошава от предизвикателствата, които стоят пред тях. Ако приемем, че първият етап от навлизането на 5G мрежите е приключил, то сега започва втората част. Тук най-важни ще са бързото развитие на 5G услугите, увеличаването на покритието и намаляването на разходите.

Според 88% от анкетираните, истинските ползи на 5G могат да се постигнат само с „5G ядро“, т.е. оборудване, което е създадено за тези мрежи, а не споделя с LTE технологията. Тук обаче проблемът се изразява във високите цени на оборудването. За 60% от анкетираните то е основна причина за по-бавното инсталиране на 5G клетки.

Според Сами Ямани, главен технически директор на VIAVI Solutions, решаването на тези предизвикателства ще доведе до създаването и на нови бизнес възможности. Ямани смята, че сред ползите от това ще е създаването на повече и по-добри решения за управление, анализи и адаптиране. Автоматизацията на мрежите и изкуственият интелект ще навлязат по-масово, а с тях ще се създадат и още възможности за телекомите, които да използват тези технологии и за бизнес услуги за клиентите си.

И сега 5G може да се нарече успех. Технологията вече е най-бързо разпространеното поколение мобилни мрежи досега, като темпото ѝ на навлизане е по-сериозно от това на който и да е предшественик. За да продължи това да е така, секторът не трябва да се „отпуска“, а да се стреми да запази и дори да ускори развитието на 5G мрежите. Това ще е задължително, тъй като колкото повече 5G услугите стават достъпни за по-голям брой хора, толкова повече и техният интерес и желанието за използване на технологията ще става все по-голямо.