Реални истории: как 5G спасява хора от удавяне

Времето за реакция е от критично важно значение, когато става дума за сигнали, подавани към екипите на спешна помощ, за да бъдат навреме там, където има нужда от тях за животоспасяващи операции.

5G технологията беше използвана от градската управа в британския град Бристъл, за да улесни извествяванията в реално време. Беше отчетено, че по този начин могат да бъдат предотвратени трагичните инциденти на удавяне, които се наблюдават в популярната зона около пристанището.

Данните показват, че само през 2017 година десет души загубиха живота си, заради удавяне. Популярната зона около пристанището често присъства в новините с трагични новини. Единственият начин за преустановяване на поредицата от трагични случаи беше зоната да се пази повече, особено през нощта. Така бяха инсталирани термални визуални камери, свързани с 5G, които мигновено сигнализираха на службите, ако има паднал човек във водата.

Камерите бяха инсталирани през октомври 2018 година като пилотен проект към програмата Smart Tourism. Термални камери бяха поставени на всички места, където има опасност от падане във водата като по този начин бе изградена плътна “бариерна” технологична линия, която наблюдава стените на пристанището. Много част от тези места не могат да бъдат контролирани от човек, тъй като са трудно достъпни. 5G мрежата от своя страна гарантира бърза връзка и никакво забавяне, а дори големи потоци данни могат да бъдат пренесени по вече изградената оптична връзка на града, както и безжичната мрежа, изградена специално за целта. Данните мигновено отиват в центъра на града за бързи реакции, които разпределят сигнала на съответната служба за реакция.

Само 36 часа след инсталирането на мрежата, един пешеходец е паднал във водата, а спасителните отряди са се озовали на мястото на инцидента бързо и са го спасили.