Как 5G ще преобрази работните процеси

Представете си, че сте в среща на която 3-D холограми представят различни идеи пред очите ви в реално време. Представете си служител, който чрез устройство поддържащо добавена реалност, получава инструкции от специалист как да поправи дадена машина, без да се налага двамата да са на едно и също място, което спестява разходи във време и пътуване и същевременно съчетава висока професионална експертиза с по-ниско квалифициран труд на място.

Скоро може да не се налага да си представяте. 5G – има силата да отключи тези и други възможности на работното място.

Повечето информация за 5G досега е съсредоточен върху ползите за потребителите, напр. изтегляне на филм на телефона за секунди вместо за минути, гейминг-преимуществата и др. подобни. Съществуват обаче и редица важни възможности за работното място. Очаква се по-голяма производителност благодарение на повишените скорости и повечето данни, като вероятно ще бъдат засегнати различни дейности като набиране на персонал, сътрудничество и дистанционна работа.

5G Worldwide

Според глобално проучване на 5G-икономиката очакваното увеличение на производителността от 5G ще бъде следното:

  • 88% за малки и средни предприятия (>500 работници)
  • 85% за европейски компании
  • 91% за американски компании
  • 90% за азиатски компании
Огромни очаквания

Новата мрежа обещава по-висока скорост на пренос на данни, по-ниско времезакъснение и по-голям капацитет. и ще бъде 100 пъти по-бърза от съществуващите 4G мрежи.

5G ще може да обслужва и много повече приложения. Това ще е необходимо, като се има предвид, че броят на устройствата, свързани с интернет – често наричан интернет на нещата (IoT) – се очаква да нарасне експоненциално през следващите години. Базираната в Лондон компания IHS Markit прогнозира, че броят на свързаните устройства в света ще продължи да нараства – от 27 милиарда през 2017 г. до 125 милиарда през 2030 г.

Тези устройства ще събират и анализират огромно количество данни в реално време. Например, производственото оборудване ще може да открива неизправности, преди да са възникнали, като по този начин ще се намали загубата на продуктивност на работниците в завода. А интелигентните магазини могат да следят наличностите по рафтовете и да правят поръчки към доставчиците при изчерпване на продуктите, освобождавайки служителите от необходимостта да изпълняват тези рутинни задачи.

Според резултатите от миналогодишно глобално проучване на Accenture 53% от анкетираните 1800 ръководители смятат, че има “много малко неща”, които 5G ще им позволи да правят и които вече не могат да правят с 4G. Едва 37% заявяват, че очакват 5G да донесе “революционна” промяна в скоростта и капацитета, макар че по-голям брой очакват “значителна” промяна.

Изненадващо, проучването показа, че много ръководители на бизнес и технологични компании подценяват потенциала на 5G технологията. Очевидно е че е нужна работа и време, за да се образоват както бизнес, така и ИТ лидерите, защото 5G е революция, а не еволюция.

Дистанционна работа

Ако 5G изпълни обещанието си, може би най-големият печеливш от гледна точка на работното място ще бъде дистанционната работа.

Тъй като тя обикновено изисква достъп до надежден и високоскоростен интернет, дистанционната работа често е ограничена до домашни офиси или работни пространства. С повишената скорост и надеждност на 5G това ще се промени. Работниците наистина ще могат да работят, където пожелаят, независимо дали това е у дома, в парка или на плажа.

remote work

Например работниците във фабриките могат дистанционно да проверяват и наблюдават състоянието на системите в реално време, както лекарите ще могат да наглеждат здравето на пациентите си чрез носими 5G устройства.

Повече отдалечени работници ще означават повече дистанционни срещи. Това може да не са добри новини за всеки, който е претърпял замръзнала картина или забавяне, водещо до прекъсване на разговора. Но “видеоконференциите ще бъдат подобрени с въвеждането на 5G”, казва Дипу Пракаш, вицепрезидент по технологичните иновации във Fingent.

В краткосрочен план повишената скорост ще доведе до по-добро качество на видеото и по-малко прекъснати връзки, обяснява Пракаш. В дългосрочен план 5G технологиите ще доведат до появата на виртуални срещи, в които работниците могат да бъдат вкъщи (или на друго място), но да се чувстват сякаш седят на маса с колегите си, а не пред екрана.

Увеличаването на дистанционната работа може да накара някои компании да намалят размера на физическите си офиси или дори да преминат към изцяло виртуални офиси. В крайна сметка, защо да се плаща за сграда, която работниците не използват?

Други промени

Ако приемем, че дистанционната работа стане по-често срещана с 5G, това ще се отрази на практиките за придобиване на персонал. Служителите ще могат да кандидатстват за работа извън мястото където живеят, а компаниите ще могат да разширят зоните си за набиране на работници.

Това ще бъде от особена полза за компаниите във второстепенните градове. Сега организациите могат да търсят да наемат най-добрия работник независимо от това къде е базиран – вместо работника да се опитват да привлекат най-добрите таланти към градските райони”, твърди Ерик Хансън, вицепрезидент на отдел “Пазарно разузнаване” в Fuze.

Освен това предварителните прегледи и обучението за работа, предоставяни чрез виртуална реалност (VR) или добавена реалност (AR), ще стават все по-често срещани. Те могат да оценяват как кандидатите реагират в определени ситуации, което води до по-добри решения за наемане на работа.

Квалифициране на работната ръка

Макар че внедряването на 5G технологията ще създаде много работни места – 22 милиона в световен мащаб до 2035 г., според IHS Markit – то също така ще премахне други.

Заместването на работни места с нови технологии не е нещо ново. Обаче, работните места създадени от 5G няма равностойно да заменят загубените. Например, шофьорите на самоуправляващи се превозни средства няма да могат да преминат на работа в областта на роботиката без допълнително обучение.

Именно затова ще са необходими програми за обучение на служителите в нововъзникващите области. Amazon например наскоро обяви, че инвестира 700 млн. долара, за да преквалифицира 100 000 свои служители в области като машинно обучение и роботика.

Опасения

Тъй като все повече работници извършват работа през 5G мрежите, работодателите ще искат да се уверят, че са налице подходящи предпазни мерки срещу кибер-уязвимости.

Нека не забравяме разходите. Първоначалните инвестиции – модернизиране или замяна на съществуващите устройства с такива, поддържащи 5G, и обучението на работниците за новите технологии – са посочени като основна пречка за приемането на 5G в гореспоменатото проучване на Accenture, посочено от 36% от анкетираните. 32% посочват сигурността като най-голяма пречка пред приемането на 5G, а 30% – усвояването от служителите.

Все пак е очаквано някои да останат предпазливи към потенциала на 5G – всяка нова технология се посреща с известен скептицизъм. Несигурността е валидна в момента, защото технологията е нова, но ние вярваме че първите участници и правилните образователни кампании ще докажат на другите бизнес лидери, че възможностите на 5G са огромни.