5G е енергийно-ефективна, но винаги може и по-добре

Както всяка нова технология, мобилните мрежи от пето поколение (5G) също предлагат подобрения във всички аспекти, включително консумацията на енергия. През декември 2020 г. Nokia публикува резултатите от проучване, което е направила заедно с телекома Telefonica и то открива, че 5G мрежите са до 90% по-енергийно-ефективни от 4G при прехвърлянето на едно и също количество трафик.

Компанията обаче отбелязва, че макар 5G да е „естествено по-зелена технология“, ще са нужни допълнителни усилия, за да продължава тя да се оптимизира и енергийната ефективност да става още по-добра с увеличаване на потреблението. Прогнозите са за експоненциален ръст на трафика през 5G, като производителите на оборудване и телекомите искат това да не води до еквивалентен ръст на вредните емисии.

Ericsson също отбелязва, че трябва още от сега да се работи по допълнителното оптимизиране на 5G, за да може да се справи с огромния ръст на данни, без това да се отрази твърде сериозно на вредните емисии. Това може да се постигне не само чрез ново оборудване, но и чрез допълнителен софтуер.

Интелигентно управление

Най-добрият начин да се намали консумацията на енергия е чрез оптимизиране на управлението на инфраструктурата. Трафикът варира значително за 24-часов период и затова адаптирането на оборудването към натоварванията е важна стъпка в намаляване на разхода на електричество.

Replacing 5G infrastructure

Nokia например има разработката AirScale, която включва няколко различни решения за базови станции и антени. Те могат да се управляват гъвкаво за различни сценарии и да оптимизират консумацията на енергия според натоварването.

Организацията 3GPP също предлага въвеждането на стандартизиран метод, който да изчислява виртуализираните мрежови функции, тъй като в момента такъв липсва и това не позволява извличане на правилни изводи за различните технологии. Проектът е част и от мащабна стратегия на индустрията, като в нея участват GSMA, ETSi, ITU-T и NGMN с обща цел да се постигна максимална енергийна ефективност на 5G във всички сценарии.

Всеки трябва да участва

За да се постигне максимално намаляване на консумацията на енергия, не трябва да се оптимизира само инфраструктурата. Трябва да се обърне внимание и на самите устройства, които ще я използват. Qualcomm, Ericsson и Telia обявиха, че успешно да тествали нова функция, която може да увеличи живота на батерията на смартфоните и да намали времезакъснението в 5G мрежите.

Replacing 5G infrastructure

Технологията Radio Resource Control (RRC) позволява на смартфоните да намалят значително използването на сигнали, когато превключва в режим на очакване. Така се пести енергия както за устройствата, така и за базовите станции, намалява се и натоварването на мрежата, което оптимизира и латентността.

Чрез RRC телефонът практически има нов, „неактивен“ режим. Чрез него времезакъснението се намалява 3 пъти. Същевременно се постига и „значително“ намаляване на консумацията на енергия, което удължава живота на батерията. Тестовете са постигнали до 30% по-малък разход на енергия за модема.

Технологията може да се използва не само за смартфони, но и при устройства и сензори от Интернета на нещата (IoT), което ще е от голяма полза за тях. Геймърите също ще могат да се възползват от по-ниската латентност, особено при игра в клауд стрийминг услуга. Тестът е бил извършен в мрежата на Telia чрез наличното 5G оборудване на Ericsson с допълнителен софтуер на компанията и устройство с чип Qualcomm Snapdragon X60 Modem-RF.

Ericsson има големи очаквания към RRC. Компанията прогнозира, че технологията ще „има критична роля в 5G мрежите за години напред“. Предимствата може да продължат да се подобряват, защото разработката е в началото и има още потенциал.