Очакват се 3.9 млрд. 5G абонамента по света до 2026 г.

Изследователската и консултантска компания GlobalData прогнозира, че приходите от 5G ще достигнат 609 млрд. долара в рамките на пет години, като се очаква усъвършенстваните пакетни услуги да стимулират потреблението. Компанията посочва че се очаква до пет години в света да има 3.9 млрд. мобилни 5G абонамента.

Докладът твърди че “дори не сме започнали да виждаме възможностите на 5G”, отбелязвайки че до 2026 г. абонаментите за технологията от ново поколение ще съставляват приблизително 35% от всички мобилни абонаменти в световен мащаб. 

5G Worldwide

В доклада се отбелязва, че операторите в повечето пазари едва сега започват да предлагат разширени пакети на своите клиенти, което ще стимулира разпространението им.

GlobalData посочва няколко примера, като например Vodafone, който предлага умни очила и приложения за добавена реалност като част от някои 5G пакети в Европа, или EE в Великобритания и Telia в Швеция, които включват пропуски за Xbox игри. Той казва, че този вид пакетни услуги са ключов начин за привличане на потребителите, който бе доказан като успешен при насърчаването на разпространението на 4G.

В доклада също се посочва също, че приходите на 5G операторите “значително ще надхвърлят тези от предишните технологични поколения”. До 2026 г. GlobalData прогнозира, че средният приход на потребител от 5G мобилни абонаменти ще бъде 14.15 долара на месец в сравнение с едва 5.48 долара за 4G.

Линет Луна, главен анализатор в GlobalData, коментира: “Технологията има безкрайни бъдещи възможности за телекомите. Основната икономическа ефективност, която носи 5G, съчетана с ултраниско времезакъснение и постоянните гигабитови скорости, ще позволи на операторите непрекъснато да създават нови приложения за технологията и да подобряват своите пакети с нови 5G функционалности.”