Всеки втори смартфон ще поддържа 5G до 2022 г.

Един на всеки два смартфона ще поддържа 5G до 2022 г., според новия научноизследователски доклад, озаглавен “Да направим 5G глобално: Повишена достъпност за всички”, публикуван от производителя на смартфони Realme в партньорство с Counterpoint Research. Може да намерите пълния доклад тук

Според анализа глобалното внедряване на 5G превъзхожда всички предишни поколения. Една година след пускането на първата в света търговска 5G мрежа, почти 1 от всеки 3 смартфона, продадени в глобален мащаб, поддържа 5G през първото тримесечие на 2021 г. Досега въвеждането на 5G бе основно в развитите пазари, където нивата на внедряване са около 80-90%, Очаква се обаче това да се промени, тъй като все повече развиващи се пазари започват да пускат търговски 5G услуги.

Спад в цените

Внедряването на 5G се подпомага и от рязкото намаляване на цените на смартфоните. През 2020 г. 5G телефоните в ниския и средния ценови диапазон ще съставляват почти 40% от всички продадени 5G устройства. При положение че средните продажни цени вероятно ще продължат да намаляват с двуцифрени стойности в близкото бъдеще, се очаква до края на 2022 г. един от всеки два смартфона, продадени в световен мащаб, да поддържа 5G, вече споменато в проучването.

5G Phone
Дизайн и ефективност, ключови за младите потребители

Realme също така предостави информация за тенденциите в използването на 5G телефони от младите хора и техните очаквания. Според проучването, въпреки че достъпността е важна, младите потребители не са склонни да правят компромиси с дизайна или производителността. Юзърите очакват 5G телефоните да отразяват “радикалната еволюция”, която новата технология представлява спрямо предишните поколения, включително чрез уникален дизайн и набор от функции. Сред младите потребители има силно желание за по-тънък, по-лек и по-привлекателен дизайн, както и за подобрени функционални елементи като екрани и капацитет на батерията, се твърди в доклада.

В документа е разгледан и пазарният дял на продажбите на 5G телефони в световен мащаб през 2020 г. Realme отбеляза 65% годишен ръст през 2020 г., като се превърна в един от десетте най-големи доставчици на 5G смартфони през първото тримесечие на 2020 г. благодарение на значителното си онлайн присъствие и ниски си цени – между 100 и 199 долара за 5G смартфон.

Питър Ричардсън, вицепрезидент и директор на Counterpoint Research, заяви в доклада: “Всяко поколение клетъчни технологии се характеризира с различна комбинация от компании, които заемат водещи позиции. При 3G това беше Nokia, а при 4G – Samsung. С поглед напред броят на “играчите” става все по-разнообразен. Realme е една от най-бързо развиващите се марки в ерата на 5G, благодарение на своята привлекателност за по-младите потребители, които със сигурност ще формират основната част от пазара на 5G.”