Защо страхът от антените се засилва всеки път, когато дойде ред на ново поколение мобилни мрежи?

„Винаги когато дойде моментът за ново поколение мрежи, се появява един страх от нещо ново, нещо опасно, нещо умишлено, в което много хора са склонни да вярват като злонамерено действие. Чисто визуално и за мен тези антени не са най-естетичното нещо, особено ако са ми срещу прозореца, но това е първосигнална реакция, ако човек не знае за какво става дума в детайли,” казва пред Дарик радио гл. ас. д-р Климент Ангелов от Катедра радиокомуникации и видеотехнологии към Техническия университет.

Димитър Панев: Д-р Ангелов, каква е разликата в честотите между старите 2, 3 и 4G мрежи, сравнено с 5G, и защо най-новата успя да създаде митове, които да ескалират в страх за някои?

д-р Климент Ангелов:  Ако започнем исторически, в момента работят 2G, 3G и 4G мрежи. Те използват честоти на около 900 MHz за 2G, 2100 MHz за 3G, а 4G – на 1800 мегахерца. До момента те работят паралелно и осигуряват едно надграждане на услугите. Борбата е за това какво качество на услугата ще бъде предложено. 5G като концепция трябва да повтори това обединяване на няколко групи от услуги, защото трябва да работи един път в обхвата на 700 MHz като базова услуга, по отношение на скорост, но и по отношение на възможност да има покритие в голяма част от даден регион – идеята е, че където и да се намираме, ще имаме възможност поне за гласово повикване. За по-високи скорости, основно в по-урбанизирани територии, се предвиждат честоти от порядъка на 3,5 GHz. Това е еквивалентът на 4G в момента. Най-върховото като скорост и технология е вече най-високото ниво, което включва насочени лъчи на висока честота, от порядъка на 28 или 30 GHz, при което ще има възможност за изключително високи скорости, но те ще бъдат най-вече в градски условия, при това – насочени. Така че за базовата услуга се получава намаляване на честотата, за средното ниво ще се качи малко, а последното ниво, което аз смятам, че ще бъде изграждано в доста малък мащаб като най-скъпо, ще е опционално. Тази технология ще се осъществява с антени, поставени на места с голяма отдалеченост от хората. Лъчите ще са така насочени, че да отиват до точно определен потребител. Искам да отбележа, че към момента тези честоти също се използват за връзка между базовите станции, така че не говорим за нещо много различно. По един или друг начин, тези честоти са използвани и в момента.

Димитър Панев: Установил съм, че българинът се страхува от новото, наскоро говорихме дори за страха от появата на електрическите крушки преди век, установил съм обаче и нещо друго – защо се страхуваме от антените на мобилните оператори? Явление, което не наблюдаваме от днес.

д-р Климент Ангелов:  Имам чувството, че това явление се засилва абсолютно всеки път, когато дойде ред на новото поколение мобилна комуникация. Ако се върнем исторически назад, през 10 години е периодът, в който се появява следващата генерация от мобилни технологии, като 1, 2, 3, 4 и 5G. Винаги когато дойде моментът за ново поколение мрежи, се появява един страх от нещо ново, нещо опасно, нещо умишлено, в което много хора са склонни да вярват като злонамерено действие. Чисто визуално и за мен тези антени не са най-естетичното нещо, особено ако са ми срещу прозореца, може би това е една от причините, но това е първосигнална реакция, ако човек не знае за какво става дума в детайли. До момента всичкото, което е направено, няма проблем със заложените норми за въздействието на електромагнитните вълни върху живите организми. В огромния процент от случаите тези антени отговарят на изискванията, още повече, че никой не живее на покрива до антената. Доста по-притеснително за мен е, ако човек води разговор по GSM в продължение на 1 час, отколкото антените.

Димитър Панев: Съвпадението от появата на коронавируса и навлизането на 5G в нашите ширини роди редица твърдения, които търсят общото им. Можем ли да ги оставим в графата спекулации?

д-р Климент Ангелов:  Разбира се. Това е нещо, което просто не си струва дори до голяма степен да бъде коментирано. Просто няма как да бъде пренесен някакъв вирус с електромагнитни вълни. Те са друг вид материя, която се различава от естествената. Трябва човек да има някакви познания в областта на физиката и в областта на електродинамиката, след което ще разбере, че това не само е невъзможно, но е и смешно. Просто имахме късмет да съвпадне периодът на интегриране на 5G с появата на тази пандемия. Ще дам пример със слънчевите затъмнения навремето, при които хората са успявали да си ги обясняват с Боговете. Същото се е случвало и при появата на някоя болест. Същото е и днес със спекулациите около коронавируса, което е просто нелепо.