Nokia ускорява разгръщането на съвместната 5G мрежа на Telenor и Telia в Дания

Nokia продължава да надгражда текущия си бизнес с водещите датски мобилни оператори Telenor и Telia чрез тяхната съвместна мрежа (TTN), като ускорява предоставянето на 5G услуги в цялата страна след наличието на 3.5 GHz спектър. Nokia е ексклузивен доставчик на 5G RAN и ще подкрепя модернизацията на съвместната мрежа, като гарантира, че 3 милиона клиенти на TTN имат най-добрите условия за свързване. Наличието на спектър в честотната лента 3.5 GHz ще предложи на клиентите невероятно бързи 5G скорости.

Първоначално сделката за модернизация ще се съсредоточи върху четирите най-големи града в Дания, а през 2022 г. ще се разшири, за да обхване повечето датски потребители. В рамките на нея Nokia ще предостави своето базирано на портфолио AirScale 5G RAN, включително 5G Massive MIMO антени, за да предостави подобрени ултрабързи мобилни услуги с ниско времезакъснение и висок капацитет на потребителите и корпоративните клиенти на TTN.

В резултат на сделката Nokia ще продължи партньорството си с двете компании по съвместната мрежа, която започна през 2012 г. Nokia, заедно с Telenor и Telia беше първата да тества 5G в Дания и сред първите, които активираха 5G в съвместна мрежа.

TTN е най-голямата мобилна мрежа в Дания с повече от 4300 обекта. Обединението на двете мрежи започна през 2012 г., като двете компании притежаваха по 50% от цялостната мрежата. То осигурява на клиентите по-добро покритие, капацитет и качество, както и намаляване на общия въглероден отпечатък на компаниите. 

Томас Кьорсгаард, главен изпълнителен директор на Telia Denmark, коментира: ” 5G мрежата подкрепя нарастващата нужда от данни и модерни комуникационни решения в Дания. С модернизацията на мрежата ние правим значителна инвестиция в жизненоважната датска телекомуникационна инфраструктура. Силната мрежа е в основата на по-нататъшната ни работа в подкрепа на дигитализацията на Дания, развитието на нашата икономика, иновациите и устойчивите решения за бъдещето.”

Ларс Томсен, главен изпълнителен директор на Теленор Дания, заяви: “Нашето внедряване се основава на това как създаваме най-голяма полза за нашите клиенти. С въвеждането на мрежата ни в цялата страна датчаните ще се радват на по-високи скорости и по-добро покритие както в градските, така и в крайградските райони. По-конкретно, модернизацията на 5G ще означава два пъти по-високи скорости в гъсто населените райони и значителни подобрения в цялата страна.”