Как 5G мрежите могат да помогнат на вашия бизнес

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) вече са тук и постепенно ще стават все по-голям фактор от ежедневието на всички. Включително и бизнеса. Досега много се говореше за бъдещия потенциал на 5G и как ще се отвори вратата за умни технологии, виртуална реалност, услуги в реално време и какво ли още не.

Всичко това е чудесно, но и доста абстрактно за повечето хора и компании. Затова нека да видим няколко по-реалистични и конкретни иде, които вече се реализират по света. Те показват как 5G мрежите могат да помогнат на вашия бизнес отвъд логичното – осигуряване на бърза интернет връзка.

Умният офис

Първоначалната асоциация с 5G мрежите е мобилността. Офисът се възприема като нещо статично. Въпреки това 5G има с какво да помогне и в такава ситуация. Ericsson дава за пример съвместния си проект с компанията Steelcase. Тя разработва технологични продукти и услуги за архитектурни проекти, мебели и т.н. Създадена е през 1912 г. в САЩ, като сега има нова цел – да бъде сред лидерите по създаването на умни, свързани работни места.

Идеята е била да се използват IoT устройства, Big Data и клауд услуги, за да се подобри работния процес на служителите. Компанията възприема думите „фиксирана“ или „жици“ като ограничаващи бъдещето на работата препятствия. Тя вижда потенциал в безжичните технологии – Bluetooth, Wi-Fi и особено 5G. Чрез последната иска да създаде нов, концептуален офис с IoT екосистема, която да следи работните условия и да помага за тяхното подобрение.

Същевременно 5G мрежата осигурява и достатъчно капацитет за извършването и на работния процес и надграждането му с виртуална и добавена реалност, изкуствен интелект, машинно обучение, роботика и edge услуги. Всичко това е направено в един от офисите на Steelcase, като служителите могат да работят по-ефективно. Съвместната работа между тях също е станала по-добра.

Мястото се използва и като място за разработка и тест на още технологии за офис услуги, които да са базирани на 5G технологии. Събраните данни от IoT сензорите пък дават информация за звена, които имат нужда от допълнителна оптимизация, а препоръките за това идват с помощта на изкуствен интелект. Така се спестяват разходи, намалява се времето на непланираната поддръжка и се увеличава жизненият цикъл на машините чрез предвиждане на проблеми.

Умни заводи

Именно производствените мощности са друга сфера, която може да се възползва много от дигитализацията и 5G. Qualcomm дава за пример използването на частни 5G мрежи в рамките на заводите. Изграждането на подобни мрежи е възможно чрез по-малките базови станции, които да осигурят локално покритие. Това улеснява значително компаниите, като няма да се налага те да изграждат цялостна фиксирана инфраструктура, за да може всяка машина да разполага с нужната връзка.

Използването на локална 5G мрежа ще предостави и нужната висока прецизност на връзката с ниско времезакъснение и достатъчно капацитет за трансфер и обработка на огромно количество данни от множество машини и сензори. Всичко това може да се управлява от интелигентни алгоритми с машинно обучение и да автоматизира още повече процеси.

Audi например използва 5G Ultra-Reliable Low-Latency Communication (URLLC) на Ericsson, за да постигне висока степен на автоматизация и прецизност на множество производствени процеси в заводите си. А в комбинация и с производителя на сензори SICK, един от заводите на компанията в Германия повишава и безопасността за служителите чрез предоставяне на автоматизираните машини възможност да се ориентират в обстановката и да избират алтернативни маршрути при движението си и срещането на препятствия или хора.

Логистика и инфраструктура

С помощта на 5G мрежите може да се преобрази практически всеки бизнес. Интелигентните алгоритми могат да използват голямото количество данни от IoT сензори и умни автомобили (не задължително автономни), за да анализират трасетата, да адаптират най-подходящия маршрут в реално време според условията на пътя и др.

Също така могат да помогнат на компаниите в откриването на проблемни звена в инфраструктурата им. Например защо камионите винаги губят време в конкретна част от маршрута си, където обикновено няма много трафик. Или защо разходът на гориво е по-голям от очакваното – например да се окаже, че въпросният път има минимален, но много продължителен наклон, или чест насрещен вятър и т.н.

Нови възможности и дигитална трансформация

5G ще ускори и дигиталната трансформация на индустриите. Nokia казва, че новите мобилни мрежи ще позволят на бизнесите не само да извършват въпросната трансформация по-бързо, но и ще имат по-добър контрол над нея. Проучване на Nokia и Omdia Research показва, че близо 50% от доставчиците на комуникационни услуги виждат и необходимост от промяна на бизнес моделите си.

Проучването показва, че медиите, рекламите, производството, логистиката, енергетиката и търговията са индустриите, които показват най-голям интерес към 5G. Автоматизацията пък е показвана като една от дейностите, която привлича най-много внимание. „Всички сфери с висока стойност на труда и гъстота на производствените звена, които допринасят към БВП, са добра опция за доставчиците на комуникационни услуги“, казва Джай Татил, ръководител на маркетинга на 5G услуги в Nokia.

Компанията дава различни примери. Освен споменатите вече частни 5G мрежи, може пък някои фирми да си купят само мрежов срез за своята фабрика. Това ще е от полза в индустриални райони с много заводи, които дори могат да си поделят разходите за цялата мрежа и да си гарантират нужния капацитет.

Всичко това са възможности, които не бяха достъпни преди 5G или поне не в подобен мащаб и ефективност. Компаниите са наясно с това и вече активно търсят как да се възползват от новите технологии. Работата на доставчиците на тези услуги изглежда доста лесна – просто да са достатъчно гъвкави, за да могат да предложат това, което клиентите очакват.