T-Mobile вече вижда първите ползи от 5G мрежата си

Всяка нова технология навлиза в ежедневието на хората под съпровода на голям ентусиазъм, но и с доста скептицизъм. Някои от притесненията са реалистични – ще успее ли въпросната технология да отговори на очакванията и да донесе обещаните ползи на потребителите? Ще бъде ли тя икономически оправдана? Смислени ли са всичките инвестиции?

В подобна ситуация са и мобилните мрежи от пето поколение (5G). Телекомите по целия свят инвестират усилено в нужната инфраструктура и оборудване за 5G. Повечето от тях са в начална фаза и бързото навлизане на технологията тепърва предстои. Затова и притесненията на операторите все още са налице. Последните новини от американския телеком T-Mobile обаче може да успеят да ги успокоят и да внесат допълнителна увереност в 5G.

Интерес от клиентите

T-Mobile обяви резултатите си за първото тримесечие на годината, като обърна и специално внимание на 5G мрежата си, нейното развитие и резултати. Компанията се определя за 5G водач в САЩ, като казва, че вече е осигурила покритие в по-голямата част на страната и вече надгражда постигнатото с Ultra Capacity 5G и Extended Range 5G.  Първата услуга покрива 140 млн. души в САЩ с планове за достигане до 200 млн. души до края на 2021 г. Втората услуга вече достига 295 млн. жители на страната.

T-Mobile цитира данни от Ookla, umlaut и Opensignal, чрез които изтъква голямото покритие и високите скорости на мрежата си. Тя казва, че има 120% ръст на хората, които смята, че операторът е „5G компанията“. Според T-Mobile това е много важно, защото 5G вече е сред основните критерии на клиентите, когато избират телеком.

Хората искат не само наличие на услугата, но и очакваните от 5G висока скорост и солиден капацитет. T-Mobile смята, че ранните инвестиции в технологията вече дават резултат. Благодарение на тях телекомът има предимство пред останалите, което дава шанс на компанията да реализира устойчив и продължителен растеж.

Увеличено потребление

Всяко ново поколение мобилни мрежи води до очаквано увеличение на потреблението от страна на клиентите. Същото е и с 5G, която вече привлича вниманието на най-взискателните потребители, казва изпълнителният директор на T-Mobile Майк Сийвърт, цитиран от LightReading. Компанията отчита засилващ се интерес към неограничените планове, като клиентите се възползват максимално от този факт.

Сийвърт казва, че клиентите на неограничен 5G план консумират средно 40% повече данни спрямо тези на стандартен 5G план. Когато се сравни консумацията на данни с LTE потреблението, то разликата е 70%. Както се очакваше, 5G води до значителен ръст в използването на мобилен интернет.

Телекомът работи не само по увеличаването на покритието, но и разгръщането на потенциала на 5G. Затова развива и двата типа 5G. Услугата Ultra Capacity е в 2.5GHz спектър, като работи и по увеличаването на средната скорост в тази мрежа. Сега тя е 300Mbit/s, като до края на годината целта е да достигне 400Mbit/s. Телекомът очаква през 2022 г. скоростите да са още по-високи.

Това е повече от достатъчно за масовия потребител и повечето бизнес цели. Бързата мрежа ще предлага по-високи скорости, които ще са насочени към най-запалените и взискателни потребители и специфични бизнес цели, IoT и други авангардни технологии, които се нуждаят от максимално бърза връзка.

Високи очаквания

Добрите първоначални резултати на 5G увеличават оптимизма на T-Mobile. Телекомът повиши прогнозите си за 2021 г., като очаква повече нови абонати, увеличени приходи и печалба.

По-важното в случая ще е и увеличаването на интереса към 5G услугите. Според анализаторите от MoffettNathanson наближава повратна точка в света на телекомите. 5G ще има интересна роля, тъй като ще изравни възможностите в голяма степен. От гледна точка на крайните потребители, всички ще имат достъп до високи скорости, така че телекомите ще трябва да потърсят други начини да привличат клиентите, което ще доведе до още по-голяма конкуренция на цени и абонаментни планове.

Ниските цени обаче няма да са достатъчни, особено за привличането на бизнес клиенти и за реализирането на очакваните сложни ИТ проекти и нови технологии, които ще разчитат на 5G мрежите. Затова анализаторите очакват и още една сфера на сериозна конкуренция между телекомите – предлагането на най-добрата мрежа в бранша. Това ще е предизвикателство, което ще изисква сериозни и дълготрайни усилия и инвестиции, но може да се отплати значително в дългосрочен план, отбелязват анализаторите.