Как 5G помага на земеделието

Земеделската промишленост обикновено не се асоциира от повечето хора с думите „високи технологии“. Това обаче е грешно схващане, тъй като земеделието всъщност вече е преобразено и разчита изключително много на модерните технологии, за да осигурява качество в огромен мащаб на производството.

Затова не трябва да е изненада, че този бранш очаква с интерес възможностите, които ще станат достъпни с навлизането на мобилните мрежи от пето поколение (5G). А те не са никак малко и вече се разработват доста идеи, като някои се тестват в реални условия.

„5G има потенциал да преобрази глобалната икономика по различни начини и земеделието ще е един от основните… Технологията ще промени естеството на много работни места в този сектор“, прогнозира анализаторът на ABI Research Лио Грег в коментар за Fortune.  Очакванията на повечето анализаторски компании е, че трансформацията предстои, като 5G ще започне своето по-голямо влияние след няколко години. А ето част от нещата, които 5G ще предложи:

Умно отглеждане на култури

Внимателното поливане и наторяване на големи ниви не е лесна задача. Особено в комбинация с борбата с паразити, поддържане на подходящи температури и влажност в парниците и т.н. Чрез разполагането на сензори на ключови места из нивите и парниците, всички тези показатели могат да се следят в реално време. Земеделците ще знаят конкретните зони и проблемите в тях и ще могат да реагират по-бързо и адекватно.

Умните технологии ще могат да оптимизират консумацията на вода и да намалят разходите. Сензорите от IoT ще разчитат на 5G мрежите, за да предават информацията, която ще се обработва от изкуствен интелект, който ще предвижда проблеми и ще предлага решения. На по-късен етап той ще може да дава и команди до роботи, които да извършват дейностите и да се постигне високо ниво на автоматизация.

Повишена прецизност

Много фермери вече използват сензори, трактори и машини с GPS навигация, LTE връзка между устройствата и т.н. С 5G това ще стане още по-лесно, тъй като могат да се слагат повече устройства, скоростта е по-висока, а латентността – по-ниска. Всичко това ще позволи по-пълноценно оползотворяване на наличните площи, по-малки загуби на продукция и оптимизирани общи разходи.

Прецизността може да се сведе дори до съответният ред растения или площ, в която например е засечен паразит или недостатъчно вода. Друга полза може да е при много големите ниви, когато валежите са неравномерни. Умните сензори в почвата ще могат да укажат къде точно е необходимо поливане. Освен намаляване на разходите, подобно „интерактивно“ отглеждане ще гарантира, че максимално голям брой от растенията получават възможно най-добрите грижи и съответно ще дадат отлична реколта.

Сензори дори могат да проследяват движението на рояци насекоми. А телекомът Verizon дава за пример и машини, които ще разпознават и премахват плевели. Подобно селективно действие изисква обработката на огромен обем информация и за да става достатъчно бързо, се нуждае от подобаваща мрежа, каквато е 5G.

Не трябва да пропускаме и прецизните машини. Бързата мобилна връзка ще им позволи да използват „компютърно зрение“ с изкуствен интелект, за да локализират и берат плодовете с много по-голяма прецизност и скорост. Това може да е факт в малко по-далечно бъдеще, но е напълно постижимо.

По-добри грижи за животните

Животновъдството също ще има голяма полза от 5G мрежите и умните технологии. Това е една от най-трудните индустрии с големи разходи, множество предизвикателства и високи нива на вредни емисии. Чрез умни сензори може да се следи не само местоположението на животните на пасищата, но и тяхното състояние. Роботи ще могат да помагат в извършването на повече дейности и дори да уведомяват фермерите при засичане на проблем с дадено животно.

Всичко това ще изисква огромен обем данни – както за генериране, така и за трансфер и обработка в максимално кратко време. Затова бързите 5G мрежи ще са много важни за постигането на тези цели.

Повече сигурност

Върху огромния брой предизвикателства за всеки фермер трябва да сложим като капак и сигурността. Опазването на нивите, продукцията, животните и машините не е лесна задача. Площите са огромни, както и инвестициите. Рисковете са не само от кражби или саботаж, но и природни бедствия, (не)волни пожари и др.

Затова фермите се нуждаят и от умни системи за сигурност. Те могат да използват не само камери, но и да комбинират данни от наличните сензори, алгоритми и т.н. Могат да се използват и дронове, които да обикалят района и да следят за признаци на пожар, нашествие от насекоми, неоторизирани лица и др. В комбинация с умен алгоритъм и бърза мрежа, системата за сигурност ще може да активира адекватните мерки възможност най-бързо и да намали риска от щети.

Всичко това вече се случва. Компанията Qualcomm например извършва реални тестове на няколко места във Великобритания. Те са оторизирани от правителството и са част от програма, която да проучи възможностите на 5G да помогне на различните бизнес сфери и индустрии извън градовете. Тестват се тези и други технологии в реални условия, което помага не само за тяхното усъвършенстване, но и популяризиране – фермерите могат да видят реалните ползи и да модернизират своите процеси подобаващо.