Кои са градовете с най-бързото 5G в света?

Вярвате или не, 5G е тук. Докато скоростите в САЩ продължават да изостават, много страни в Европа и Азия в момента се възползват от по-бързо теглене и “сърфиране”  в Интернет благодарение на новата технология. Може би вече знаете, че сред страните с най-бързи 5G скорости са Саудитска Арабия и Южна Корея, но е интересно да разгледаме как отделните градове се класират в глобален мащаб.

Компанията за мобилни анализи Opensignal публикува своя анализ на реални данни за 5G и определи най-високите скорости на мрежата в света. Измервайки във всички честотни ленти в средата на април, тя установи, че Джеонджу (Jeonju), 16-тият по големина град в Южна Корея, има най-бързите 5G скорости от всички градове. Жителите му могат да се насладят на средна скорост на изтегляне от 415.6 Mbps, което е с 15% по-бърза от средната за страната.

.

.

Следващият най-бърз 5G град е Хсинчу (Hsinchu) в Тайван, който се отличава със скорост на изтегляне от 360.1 Mbps. Рияд, столицата на Саудитска Арабия, допълва челната тройка със средна скорост на изтегляне 317.3 Mbps. Останалите участници в топ 10 включват европейските градове Барселона, Дъблин и Цюрих, както и Калгари, Дубай, Мелбърн и Токио.

Не е изненада, че нито един американски град не е попаднал в топ 10. При измерването на скоростта на качване и сваляне, както и на видео, игрови и гласови услуги, САЩ не успяха да се включат в глобалната класацията като една от водещите държави. Това се дължи на бавното подменяне на застрялата мрежова инфраструктура в Америка – проблем, за който можете да прочетете повече тук.