Първото 5G телевизионно излъчване за гръцкия Cosmote TV

Първото телевизионно излъчване на живо чрез 5G мрежа в Гърция се състоя по време на финала на турнира за Купата на Гърция.

Cosmote TV, лидерът на пазара сред гръцките телевизионни услуги, направи прогрес със своето тестово приложение, което включва дистанционно управление на две роботизирани камери, както и предаване на аудио и видео чрез Cosmote 5G без намесата на оптични кабели.

Двете роботизирани камери имат специално безжично 5G-оборудване от Telmaco и биват поставени на стадиона. Изцяло дистанционното им опериране е постигнато благодарение на ниското времезакъснение на Cosmote 5G, което дава възможност за предаване на финала в реално време. Контролът над прецизността осгурява цялостното заснемане на всяко ключово отиграване по време на мача. Заснетото видео от роботизираните камери “пътува” чрез Cosmote 5G директно от стадиона до студията на Cosmote TV с пълна синхронизация на HD аудио и без никакво закъснение.

5g TV

Коментирайки над иновацията, Джорж Цонис, изпълнителният директор за планирането и развитието на мрежите от OTE Group*, заявява: ,,През следващите години иновативните приложения, които се възползват от 5G мрежите, ще променят множество сектори на икономиката, които познаваме днес. Създавайки нови перспективи за телевизионното излъчване и продуциране, тестовото приложение, използващо Cosmote 5G, е доказателство именно за това. Като първите, които представят 5G на гръцкия пазар, ние ще продължим да инвестираме и да работим усилено, за да извлечем ползите от тази нова технология за цялата страна”.

 

*ОTE Group – най-голямата технологична компания в Гърция, собственик на Cosmote TV.*