Нужен ли е специален 5G хардуер за IoT устройствата?

Едно от големите очаквания към мобилните мрежи от пето поколение (5G) е да бъдат катализатор за рязък възход на Интернета на нещата (IoT). Благодарение на 5G трябва да видим скоростно „поумняване“ на градовете, навлизане на интелигентни технологии и сензори в множество индустрии – от земеделие, през тежка индустрия, до фини детайли, роботи, умни превозни средства и какво ли още не.

IoT устройствата си имат своята специфика. Най-често те са много по-малки, леки, с ниска консумация на енергия и нишови, т.е. специализирани са в малко, но конкретни дейности. Например сензор за качеството на въздуха или датчик за преминаващи автомобили и др.

Друга тяхна особеност е, че са малки и много на брой. Концепциите за IoT градове обикновено включват хиляди разнообразни сензори и устройства, които работят заедно, за да реализират множество задачи и да следят огромен брой критерии, за да подобрят качеството на живот. 5G мрежите ще се справят с това, тъй като са предвидени за огромен брой свързани едновременно устройства и ще осигурят нужния капацитет, бързина и ниско времезакъснение, за да могат IoT устройствата и сензорите да предават информация в реално време и тя да се обработва от сървърите.

За да се случи това обаче, въпросните устройства трябва да разполагат с 5G модем. Според Qualcomm е нужно специално решение и компанията представи своя нов чип, който е създаден за тази цел. Това е Qualcomm 315 5G IoT, който е разработен за индустриални и корпоративни нужди в множество сфери.

Компанията казва, че модемът ще намери приложение в автоматизацията на процеси, строителството, енергетиката, земеделие, производство, миньорство, търговския бранш и за обществени места. Накратко, Qualcomm има очаквания за голям интерес към модема от най-различни производители.

Има ли смисъл?

Защо е нужен специален 5G модем за IoT устройства, при положение, че вече има такива чипове за смартфони? Според Qualcomm има някои особености, които оправдават специфичната инвестиция в подобен чип.

Компанията казва, че 315 5G IoT например е с до 50% по-малка площ спрямо съществуващите модеми. Освен това е разработен, за да е напълно съвместим със сегашните LTE модули и улеснява значително преминаването към новото поколение мрежи без необходимост от  преработка на устройствата. Има и възможност за лесен ъпгрейд на настоящи модули без промени в наличния хардуер. Това спестява както време, така и средства.

Модемът на Qualcomm поддържа и 5G NR sub-6GHz честоти в целия свят. Може да се прилага за частни и публични 5G мрежи и работи в SA (standalone) режим, като осигурява до 1.54Gpbs скорост на трансфер на данните. Чипът поддържа и LTE мрежи, включително със споделен спектър с 5G.

В спецификациите на 315 5G IoT има още GNSS приемник, 4×4 MIMO, възможност за работа с мрежови срезове и т.н. Чипът има и „разширен диапазон на работна температура“, макар и Qualcomm да не го споменава конкретно. Все пак ясно се вижда, че модемът е разработен с мисъл за специфичните изисквания и условия на работа на IoT устройствата, които ще го използват.

5G Chip

Това е важен фактор в решението да има отделен 5G хардуер за IoT. Да, в някои случаи и стандартен 5G модем ще върши работа, но огромното разнообразие от IoT ще изисква и решения, които да са съобразени с по-конкретни нужди и цели.

„Мощност, топлинна ефективност и размерът са сред основните причини поради, които смятаме, че пазарът има нужда от такъв продукт… Индустрията иска Sub-6GHz и има добри причини за това. Повечето от приложенията, дори тези за роботи и управление, не генерират голям обем данни, но изискват много ниска латентност“, казва вицепрезидентът на Qualcomm Виери Ванги в интервю за ZDNet.

Компанията вече е започнала доставките на 315 5G IoT до производителите. Модемът на Qualcomm ще се предлага първо за Европа и Китай, като се очаква първите устройства с него да са на пазара към края на годината. Това ще е точно навреме, когато се очаква 5G мрежите да започнат да ускоряват темпото си на навлизане във все повече пазари и региони.