Вече има над 300 милиона 5G потребители в Китай

През април броят на потребителите на 5G смартфони в Китай е надхвърлил 300 милиона с появата на по-достъпни 5G модели и нови 5G приложения, съобщи Министерството на промишлеността и информационните технологии на 25 май.

Към април трите китайски оператора – China Mobile, China Unicom и China Telecom – са имали 1.6 млрд. мобилни акаунта, 310 млн. от които са 5G потребители, според министерството, което регулира индустрията.

До 2025 г. 5G пряко ще допринесе 2.93 трилиона юана (722 млрд. лева) на националната икономика благодарение на по-голямата потребителска база, както и на иновациите и приложенията в различни индустрии. По данни на министерството има над 9000 5G приложения за фабрики, транспорт, образование и други сектори.

Производителите на смартфони пуснаха на пазара достъпни 5G модели на цена около 1000 юана (250 лева), които бяха добре приети от пазара, твърдят представители на индустрията.

Group of Asian young people social networking outdoors

Стартъп компанията Realme, която пусна на пазара 5G смартфон с универсален чип и камера на цена само 999 юана, планира да предложи субсидии за потребителите на стойност 700 млн. юана (176 млн. лева), като се надява да продаде около 1 милион 5G смартфона по време на най-големия фестивал за онлайн пазаруване в Китай, наречен 618, съобщиха от компанията днес.

През първото тримесечие Realme отбеляза най-високия ръст на продажбите от всички големи смартфон компании, заяви Сю Ци, вицепрезидент на Realme. Производители като Redmi на Xiaomi и iQOO на Vivo също пуснаха достъпни 5G модели в Китай.

Нарастващата потребителска база на 5G ще стимулира повече приложения и иновации в бъдеще, заявиха от китайското министерството.