Пентагонът инвестира 600 млн. долара в 5G експерименти

Пентагонът, популяризиран от Холивудските филми като едно от най-строго охраняемите места, е епицентърът на технологичното развитие във военната сфера. Именно поради това, в края на 2020 г. Министерството на Отбраната (МНО) на САЩ ясно показа огромния си интерес към най-актуалната технология – 5G, след като обяви че ще инвестира 600 млн. долара за 5G експерименти в пет военни бази в страната.

Експериментите включват интелигентни складове, усъвършенствани радари и технологии използващи добавена и виртуална реалност, като например бойни очила. Проектите са част от усилията на Пентагона да работи с търговските доставчици, за да развие възможностите на 5G както за Министерството на Отбраната, така и за цялостната военна индустрия.

“Министерството на Отбраната (МНО) е в челните редици на най-съвременните тестове с 5G, които ще засилят бойните способности на страната ни, както и икономическата конкурентоспособност на САЩ в тази критична област”, заяви Майкъл Крациос, главният технологичен директор за САЩ. “Чрез тези тестове Министерството използва своите уникални правомощия, за да осъществява мащабни иновации, които нямат аналог никъде другаде по света. Важно е да се отбележи, че тази инвестиция демонстрира стремежа на Министерството да проучи огромния потенциал и приложения, изградени от мрежите от следващо поколение.”

Според Джоузеф Евънс, директор на 5G отдела в МНО, ведомството предвижда тестовите обекти да започнат да функционират в края на 2021г. В съвместната база Lewis-McChord Пентагонът ще работи с най-големия оператор в САЩ, AT&T, за да експериментира с 5G бойни очила които използват добавена и виртуална реалност –  те ще служат за планиране на мисии и обучение във виртуална и реална тренировъчна среда.

Отделът също ще разгледа и предизвикателствата, свързани със споделянето на 5G спектъра, чрез експеримент във военновъздушната база Хил.  *Споделянето на радиочестотния спектър е начин за оптимизиране на използването на радиовълните или каналите за безжични комуникации, като се дава възможност на множество оператори/потребители безопасно да използват едни и същи честотни ленти.*

В рамките на проекта ще бъдат “разработени прототипи системи за споделяне и ще бъде оценена тяхната ефективност с реални мрежи в контролирана среда”. Министерството се стреми да даде възможност за споделяне или съвместно съществуване между въздушните радарни системи и 5G клетъчни технологии в честотната лента 3.1-3.45 GHz.

Министерството на отбраната също си партнира с AT&T във военновъздушната база Нелис, за да повиши бойната устойчивост на тестови център за командване и управление на въздушни операции. Проблемът е, че дълго време тези центровете се помещаваха в отделни сгради. Сега, телекомуникационният гигант ще осигури мобилна 5G среда с висок комуникационен капацитет и ниско времезакъснение чрез използването на мощни радари, за да отговори на нуждите на нов мобилен център за въздушни операции.

Министерството ще експериментира и с интелигентни складове поддържащи 5G във две военноморската бази – в Сан Диего и в Олбъни – за да използва способността на 5G да подобрява логистичните операции и да увеличава скоростта на производство. Проектът в Сан Диего ще се фокусира върху претоварването между бреговите съоръжения и военноморските части, докато проектът в Олбани ще се съсредоточи върху съхранението и поддръжката на превозни средства.

И двата проекта ще работят за “повишаване на ефективността и прецизността на операциите, включително идентифициране, организиране, съхранение, извличане и транспортиране на материали и консумативи”, казват МОН в прессъобщение. За проекта в Сан Диего AT&T ще използва клетъчен спектър в честотата sub-6 GHz и милиметрови вълни.