Как изкуственият интелект може да помогне на 5G мрежите

5G мрежите се приемат като един от катализаторите за навлизането на много нови технологии, които ще са от полза за различни индустрии. Но и самите мобилни мрежи от пето поколение ще могат да се възползват от някои интересни разработки. Например изкуствения интелект (AI).

Очакванията пред 5G мрежите са доста големи. Те ще трябва да осигурят стабилна и високоскоростна връзка за милиарди потребители, устройства, сензори и системи. Става дума за в пъти повече едновременни връзки, огромен трафик и натоварване на мрежите. 5G са замислени от самото начало да се справят с това, но все пак винаги има какво още да се направи. И тук на помощ идва изкуственият интелект.

Предизвикателства за телекомите

Според прогноза за Китайския югоизточен университет, през 2023 г. 5G мрежите ще увеличат мобилния трафик на данни до над 100 екзабайта месечно от 31.6 млрд. свързани устройства. Това ще създаде много сложна ситуация за операторите. Те ще трябва бързо да адаптират мрежите и инфраструктурата според местата, в които има струпване на устройства.

Предизвикателство ще е и поддържането на мрежата в моменти на пикови натоварвания. Някои от тях са предвидими – например футболен мач, от което е ясно, че в и около стадиона ще има голям прилив на хора и съответно много повече потребление. Други обаче не са толкова лесни за предвиждане и подготовка – например бедствие или просто голямо задръстване, което изведнъж поставя хиляди хора (и свързани автомобили) на едно място. 

Управлението на мрежите ще е много важно. Според китайските учени, ще е нужно „приемането на революционни решения“, които да помогнат на 5G мрежите да постигнат и задържат оптимална производителност. Те дават за пример използването на изкуствения интелект.

Адаптиращи се решения

Голяма част от потреблението не е константа. То се изменя според множество фактори. За да може мрежата да бъде управлявана оптимално, тези фактори трябва да бъдат проследявани и анализирани. Това е динамичен процес, който е свързан с постоянен анализ на огромен обем информация. За да се постигне желаният резултат, ще е нужна помощта на интелигентни алгоритми и машинно обучение (ML).

ML технологията помага за създаването на алгоритми и статистически модели, отбелязва компанията за разработка на изкуствен интелект DeepSig. На базата на вече наличната информация, технологията може да се обучава и да открива проблеми и как те са били решени. Тя съответно може да анализира различни варианти и да открива други потенциални решения и техните последици. В комбинация с невронна мрежа, може да се създаде интелигентен алгоритъм, който не само да анализира в детайли случващото се в мрежата.

Той ще може да открива и оценява ефектите от взетите мерки и решения в реално време. Както и да предвижда потенциални проблеми или пикови натоварвания. На първо време това ще е достатъчно за телекомите да подобряват цялостното качество на услугата и инфраструктурата.

Комбинацията от машинно обучение и изкуствен интелект обаче ще може да предложи и много повече. Включително висока степен на автоматизация на управлението на мрежите. Например използване на функцията за мрежови срезове на 5G в реално време. Така алгоритъмът ще може да осигури капацитет за конкретни устройства или потребители – например умни сензори и спешни екипи. 

Нови предизвикателства

Навлизането на AI в 5G мрежите няма да е „легло постлано с рози“, както казват англичаните. „Розите“ ще имат и малко тръни по тях. 

За да може използването на изкуствен интелект в 5G мрежите да е успешно, ще трябва да се преодолеят някои трудности, отбелязва Ericsson в свой доклад. AI ще решава проблеми в мрежите, но ще създаде предизвикателства с обработката и анализите на данни. Правилното събиране и анализиране на информацията ще е от ключово значение, за да могат автоматизираните алгоритми да взимат адекватни решения. Постигането и поддържането на максимална прецизност, защитата на информацията и киберсигурността също ще са важни теми.

Проучването на Ericsson показва, че въпреки допълнителните предизвикателства, мобилните оператори имат предимно оптимистични нагласи. 70% от тях очакват, че ще имат най-голяма възвръщаемост от AI в мрежовото планиране. 64% смятат да използват изкуствен интелект и за управление на мрежите. 

Неизбежно е, че изкуственият интелект ще навлезе в огромен брой сфери от живота, индустрии и бизнеси. Това вече се случва и няма да подмине 5G мрежите. При приемане на този факт и започване на внимателно адаптиране към него още сега, телекомите ще имат достатъчно време да се запознат с технологията и да я интегрират плавно и ефективно. В противен случай след няколко години могат да се окажат в ситуация да настигат тенденциите и пазара, за който AI в 5G няма да е екзотика, а ежедневие.