5G сензори за наблюдение и подобряване на безопасността по крайбрежните ивици

Тази статия ще разгледа специфичен пример за използването на 5G сензори по крайбрежието, а именно, тяхното приложение в градчето Дорсет в югоизточна Англия чрез проекта 5G RuralDorset.

Подкрепен от английското правителството, финансирането на проекта е увеличено на 8 млн. паунда и в него участват Vodafone и Neutral Networks, геоложки експерти от Британската геоложка служба и Съвета на Дорсет.

Изследването се надява да докаже, че чрез използването на сензори, свързани с 5G, процесът на събиране на данни може да стане по-безопасен, по-икономичен, по-ефективен и да допринесе за устойчивостта на крайбрежието.

Заместник-ръководителят на Съвета на Дорсет Питър Уорф заяви: “Разрушаването на скали представлява много опасен проблем не само в Дорсет, но и в други крайбрежни региони, които всяка година се посещават от огромен брой туристи. Това изследване… е от решаващо значение за безопасността на хората и дългосрочния просперитет на района. “

Редица автономни IoT* сензори ще събират данни, като например земно движение, температурата и валежите, които след това ще се обработват с помощта на Big Data анализ и машинно обучение (machine learning*).

5G мрежата на Vodafone ще предава безжично показанията на сензорите към “облачна” платформа за управление на данни, където алгоритми ще обработват и предоставят информация за стабилността на скалите, което в крайна сметка ще позволи прецизно прогнозиране на свлачища.

Инженерният геолог и специалист по свлачища Катрин Пенингтън от Британската геоложка служба заяви: ” Вследствие на глобалното затопляне морското равнище се покачва, което означава, че ще се увеличи активността на ерозията и свлачищата по крайбрежието.

“Разбирането на тези процеси е важно за изграждането на устойчивост в бъдеще, за да можем да се адаптираме към тези промени. Този проект дава възможност да се комбинира опитът, за да се проучи различен, икономичен и ефективен начин за събиране на данни за свлачищата. Надяваме се, че получената система ще ни помогне да разберем процесите, които предизвикват крайбрежните свлачища, докато те се случват в реално време.”

Системата ще бъде изпробвана в Лайм Реджис и Бъртън Брадсток – крайбрежни обекти с активни свлачища, които представляват риск за обществената безопасност на местната общност и особено на посетителите, които използват плажа.

.

* IoT (Интернет на нещата) e система от взаимосвързани обекти, свързани с интернет, които могат да събират и предават данни по безжична мрежа без човешка намеса.*

* Машинното обучение (machine learning) е приложение на изкуствения интелект, което предоставя на системите способността автоматично да се учат и подобряват на базата на опита си. Може да си го представите като симулация на човешкия интелект в машините, които са програмирани да мислят като хората и да имитират техните действия.*