Samsung сключи глобално патентно споразумение с Ericsson за клетъчните технологии

Samsung подписа голямо технологично споразумение с Ericsson за глобално лицензиране на патенти за клетъчни технологии , включително 5G, като същевременно обяви, че ще провежда 4G и 5G тестове с водещия полски мобилен оператор Play.

Сделката с Ericsson бележи края на дългогодишната битка между двете страни, като слага край на жалбите, подадени от фирмите пред Комисията по международна търговия на САЩ (USITC), както и на текущите съдебни дела в няколко държави.

Подробностите по споразумението са поверителни и няма да бъдат разкрити, но това, което беше съобщено, е, че Ericsson и Samsung са постигнали многогодишно споразумение за глобални патентни лицензи между двете компании, включително патенти, свързани с всички клетъчни технологии. Споразумението обхваща продажбите на мрежова инфраструктура и телефони от 1 януари 2021 г.

Освен това Ericsson и Samsung са се договорили и за проекти за технологично сътрудничество, за да напреднат в отворената стандартизация на мобилната индустрия и да създадат това, което те наричат “ценни” решения за потребителите и предприятията.

“Радваме се да подпишем взаимноизгодно споразумение със Samsung”, заяви главният директор по интелектуална собственост на Ericsson Кристина Петерсон.

“Тази важна сделка потвърждава стойността на нашето патентно портфолио и допълнително илюстрира отдадеността на Ericsson към принципите на справедливост и разумност.”

В сферата на внедряването на такива технологии Samsung казва, че в пробния проект с Play ще провери възможностите и производителността на 4G и 5G мрежови решения, които ще бъдат проведени в лабораториите и търговските мрежи на Play, започвайки от второто тримесечие на тази година.

Като водещ мобилен оператор в Полша, компанията Play има над 15 милиона абонати в цялата страна, което покрива 99% от населението на Полша. Институтът за Научноизследователска и Развойна дейност на Samsung в Полша, един от най-големите центрове за такава дейност в страната, ще бъде база за тестване на оперативната съвместимост между старите 2G/3G мрежи на Play и мобилните решения на Samsung.

“В Play сме отворени към иновативните технологии, предлагани от нашите партньори”, заяви Михал Зиолковски, член на управителния съвет и главен технологичен директор в Play. “Партньорството със Samsung е още една инициатива, която ни позволява да изберем най-добрите решения за разгръщането на нашата мрежа. Именно нейното разширяване и модернизиране оказват пряко влияние върху комфорта на нашите клиенти.”

Към момента Samsung управлява тези R&D центрове във Варшава и Краков. Компанията води изследвания в областта на 4G и 5G решения, включително мрежи за радиодостъп (RAN), ядро, аналитични решения за самоорганизиращи се мрежи (SON) и облачни решения за виртуализация на мрежовите функции (NFV). В рамките на тестовата фаза, Samsung ще предостави своите най-нови 4G и 5G решения – включително 4G радиостанции, 5G Massive MIMO (Multiple Input Multiple Output) радиостанции и базови ленти (baseband units)- в нискочестотни и средночестотни спектри.

Масивните 5G MIMO радиостанции на Samsung се използват в търговската мрежа от 2019 г. насам и в момента са в употреба по целия свят. В допълнение към лесната инсталация и бързото внедряване за мобилните оператори, Samsung твърди, че тези решения също ще увеличат покритието и ще повишат скоростта на предаване на данни, за да обогатят 5G изживяването на потребителите.

Базовите ленти на компанията са проектирани така, че да предлагат подобрена производителност с повишен капацитет, като същевременно поддържат както 4G, така и 5G честоти. С това решение Samsung уверява, че операторите могат да увеличат гъвкавостта при управлението на мрежата и да бъдат икономически ефективни.